Ekonomi

Dünyanın en iyi 1000 şirketinden 4’ü Türkiye'den

Time dergisinin 2024 için hazırladığı dünyanın en iyi 1000 şirketi listesine bu yıl Türkiye’den 4 şirket girdi: Sabancı, Koç, Akbank, Enka. Listenin ilk üç sırasında Apple, Accenture ve Microsoft var.

Abone Ol

HABER MERKEZİ

Dünyanın en iyi şirketleri sıralamasına bu yıl Türkiye’den 4 şirket girdi. Time dergisinin Statista ile birlikte hazırladığı ‘Dünyanın En İyi 1000 Şirketi’ listesinde Sabancı Holding, Koç Holding, Akbank ve Enka İnşaat kendilerine yer buldu. 

Listenin ilk iki sırasında Apple aldı. Apple'ı Accenture ve Microsoft takip etti.

Listede Türkiye'den girmeyi başaran 4 şirketten Sabancı Holding 405. sırada kendine yer bulurken, onu 499. sırada yer alan Koç Holding, 820. sırada yer alan Akbank ve 887. sırada yer alan Enka İnşaat takip etti.

Time Dergisi tarafından ‘dünyayı değiştiren şirketler’ olarak tanımlanan organizasyonlar genel bir skor üzerinden sıralanırken, üçlü bir formül üzerine kurulu olan şirket skorları, çalışan memnuniyet anket sonuçları, gelir artışı ve Küresel çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) verilerine göre hesaplanıyor.

Çalışan memnuniyetine ilişkin skorlar, 50 ülkeden yaklaşık 170 bin kişinin katıldığı anketler sonucunda belirlenirken, gelir artışında ise şirketlerin 2021-2023 döneminde ortaya koydukları ciro artışı dikkate alınıyor.

Listede kendine 405. sırada yer bulan Sabancı Holding’in bu başarısı ilk değil. Sabancı, 2023 yılında da iklim değişikliği kategorisinde Global A listesinde yer almış, Türkiye’den bu listeye giren tek yatırım holdingi olmuştu.

Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, kuruluşun ‘En İyi 1000’ listesine girmesiyle ilgili olarak; “Yatırımcılarımıza, hissedarlarımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Ama bunu yaparken, çalışanlarımıza, topluma, dünyaya, insanlığa karşı olan sorumluluğumuzu da her zaman hatırlayacağız. Ne kadar karlı olursa olsun, sürdürülebilirlik anlayışımız ile ters düşen hiçbir yatırımı hayata geçirmeyeceğiz" şeklinde konuştu.