Dünyanın en güçlü pasaportlarının listelendiği Henley & Partners tarafından hazırlanan Küresel Hareketlilik Raporu 2024 raporu yayımlandı. Henley & Partners'in Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) resmi verilerine dayanan listenin ilk sırasında vatandaşlarına 195 ülkeye vizesiz seyahat özgürlüğü sağlayan Singapur yer alıyor.

Bir önceki endekste Singapur ile birlikte liderliği paylaşan Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya ise en güçlü pasaportlar listesinde ikinci sırada yer aldı. Bu ülkelerin pasaportuna sahip olanlar dünyada 192 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.

Üçüncü sırayı 7 ülke paylaşıyor

Öte yandan daha önce benzerine rastlanmamış bir şekilde, Avusturya, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Güney Kore ve İsveç’ten oluşan 7 ülke, 191 ülkeye vizesiz seyahat olanağı sunarak endekste üçüncü sırayı paylaştı.

ABD ve Birleşik Krallık düşüşte

10 yıl önce dünyanın en güçlü pasaportları olarak zirveyi paylaşan Birleşik Krallık ve ABD pasaportları sıralamada gerilemeye devam ediyor.

Hizbullah: 55 İsrail askeri öldü, 500'den fazla asker yaralandı Hizbullah: 55 İsrail askeri öldü, 500'den fazla asker yaralandı

2024 endeksine göre Birleşik Krallık pasaportu ile vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısı 190’a düştü. Yeni endekste Birleşik Krallık, Belçika, Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç ve İsviçre 4. sırada yer aldı.

Türkiye 45. sırada

Türkiye ise Ocak 2024’ten bu yana endekste 7 basamak tırmanarak 52. sıradan 45. sıraya tırmandı. Bu yükselişle birlikte Türk pasaportuyla vizesiz gidilebilen ülke sayısı 118’e yükseldi. Türkiye’nin sıralamada yükseldiği yeni konum aynı zamanda son 10 yıldaki en iyi performansı olarak göze çarpıyor.

Listede ilk 10'da yer alan Birleik Arap Emirlikleri, 2006'da 152 ülkeye vizesiz giriş hakkını 185 çıkardı ve 62. sıradan 9. sıraya yükselerek sıralamada dikkate değer bir şekilde 53 sıra yükseldi.

Dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke sıralaması şu şekilde:

Editör: Ömer Göyce