Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan ve “Kral Kızı” adıyla bilinen Basilica Therma Roma Hamamı, tarihi dokusunu kaybetmeden günümüze kadar ulaşmış nadir yapılardan biri olarak kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Dünyada sadece iki örneği bulunan bu eşsiz tarihi yapı, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında başlatılan çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Hamamın özgün mimarisini koruyarak yapılan düzenlemeler arasında turist karşılama merkezi, kafeterya, gezinti yolları ve fotoğraf çekim alanları yer alıyor. Ayrıca, termal su kaynağındaki sorunların giderilmesiyle birlikte, hamamın antik havuzları da eski görkemine kavuştu.

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, tarihi yapının kentin önemli kültürel dokularından biri olduğunu vurgulayarak, "Hem gündüz hem de gece ziyaretçilerin burayı görme imkanı bulunuyor. Roma Hamamı'nın hem restorasyon çalışmaları hem de çevre düzenlemesi başarıyla tamamlandı" dedi.

Fransa’dan ailesini ziyaret için Yozgat’a gelen Gökhan Gökalp ise, “Birkaç yıl öncesine kadar burası böyle değildi, yapılan çalışmalar çok güzel olmuş. Yürüyüş alanları, oturma alanları ve hamamın tarihi dokusu çok etkileyici” şeklinde konuştu. Almanya’dan gelen Ertuğrul Yalçın da bu tarihi yapıyı görmek için Sarıkaya’ya geldiğini belirterek, “Geçen sene de gelmiştim ama henüz açılmamıştı. Bu sene buraya girip görmemiz nasip oldu, çok güzel bir yer” ifadelerini kullandı.

76. Emmy Ödülleri sahiplerini buldu: "Shōgun" ve "Baby Reindeer" damga vurdu 76. Emmy Ödülleri sahiplerini buldu: "Shōgun" ve "Baby Reindeer" damga vurdu

Sarıkaya Roma Hamamı, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekerken, Yozgat’ın turizmine de büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Editör: Elif Erbay