Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü çeşitli etkinliklerle hatırlatılıyor. 2011 yılında tüm dünyada Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler 21 Mart'ı Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Down Sendromu Farkındalık Günü münasebetiyle özel sporcularla bir araya geldi.

Dünya Down Sendromu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla AK Parti Genel Merkezinde özel sporcularla bir araya geldi. Ziyarette özel sporcular Erdoğan'a üzerinde isminin ve 53 numarasının yazılı olduğu bir forma hediye etti.

Malatya’nın Darende ilçesinde, polis elbisesi giyen Down sendromu Burak Erim hayalini gerçekleştirdi. Down sendromu farkındalık günü dolayısı ile polis elbisesi giyen Burak Erim, trafik polisliği yaparak, hayalini gerçekleştirdi.

Dünya Down Sendromu
Down sendromu Burak Erim, 21 Mart Down sendromu farkındalık gününün hafta sonuna gelmesinden dolayı okul çıkışı Darende bölge trafik istasyonuna davet edildi. Polis yeleği giyen Erim, D-300 Devlet karayolunda araçları durdurarak sürücülere maske, hız ve kurallara uymaları konusunda uyarılarda bulundu ve el ilanları verdi. Görev sonrası polis memurları ile hatıra fotoğrafları çektiren Erim'in mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Mersin'de 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, ilk kez yamaç paraşütü deneyimi yaşayan özel gereksinimli çocuklar göklerde mutluluk saçtı.

Dünya Down Sendromu
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi, '21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü'nde yamaç paraşütü ve uçurtma etkinliği düzenledi. Merkez Yenişehir ilçesi Emirler Mahallesi Gelincik tepesindeki etkinliğe aileleriyle birlikte katılan down sendromlu çocuklar, yamaç paraşütü ile havalanarak mutluluk ve heyecanı bir arada yaşarken, göklerde süzülerek dakikalarca uçmanın tadını çıkardı. Uzman uçuş pilotları eşliğinde 18 down sendromlu çocuğun ilk uçuş deneyimini yaşadığı etkinliğe katılanlar ayrıca, Kent Orkestrasının söylediği şarkılarla da doyasıya eğlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında, Bursa’nın en özel şeflerini pizza yapma etkinliğinde buluşturdu. Önlük ve şapkaları giyen özel şefler, hamur açmaktan, malzemelerin yerleştirilmesine kadar her aşamasını kendi elleriyle yaptıkları pizzaları, etkinliğin sonunda afiyetle yedi.

Dünya Down Sendromu
Bursa'da yaşayan tüm engelli bireylerin, sosyal yaşamın her alanında engelsiz bir şekilde yer alabilmesi amacıyla birbirinden farklı projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde de çok özel bir etkinliğe imza attı. Bursa Down Kardeşliği Derneği ve Gastro Akademi işbirliğinde düzenlenen pizza yapma etkinliği 12 down sendromlu çocuk ve ailelerinin katılımıyla Gastro Akademi mutfağında gerçekleştirildi.

Sultangazi Belediyesi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'ne özel bir etkinlik düzenledi. SU-MEKAN'da (Sultangazi Kadın Kültür Sanat ve Mesleki Eğitim Akademisi) mutfağa giren minikler, çeşit çeşit kurabiyeler ve pastalar hazırlayarak keyifli bir gün geçirdiler.

Sultangazi'de down sendromlu çocuklar özel bir etkinlikle buluştu
SU-MEKAN'a gelen sevimli minikler, eğitmenler eşliğinde rengârenk kurabiyeler ve pastalar hazırladılar. Oldukça keyifli geçen etkinliğin sonundaysa sıra hazırlananları yemeye geldi. Minikler, kendi elleriyle yaptıkları birbirinden lezzetli pasta ve kurabiyeleri afiyetle yediler. Engelli bireylerle bir gün değil, her gün beraber olduklarını vurgulayan Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, "Özel çocuklarımız, kardeşlerimiz bizler için her zaman çok değerliler. Bugün de böyle bir etkinlik düzenleyerek, +1 farkla oluşan o masum sevgiye dikkat çekmek ve özel çocuklarımızı keyifli bir aktiviteyle buluşturmak istedik. Her zaman söylüyoruz; asıl engel zihinlerdeki yanlış yargılardır. Bu engeli kaldırmak için de Sultangazi Belediyesi olarak özel çocuklarımızın ve kardeşlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Down sendromu nedir?

Down sendromutrizomi 21 ya da mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir bozukluktur. Down sendromu, bireyin 1 yaşından daha uzun süre yaşayabildiği tek otozomal trizomidir. Down sendromu vücutta yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile karakterize edilir. Vücuttaki küçük ve büyük farklılıkların kombinasyonu yapısal olarak sergilenir. Down sendromu sık sık zihinsel kavramadaki bozukluklar ve fiziksel gelişimin tipik yüz görünümü gibi farklı olmasıyla ilişkilendirilir. Çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlar taşır. Down sendromu gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Down sendromuna her 800 ile 1000 doğumda 1 oranında rastlanır. İstatistikler anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini göstermiştir, diğer etkenlerin payı küçüktür. Down sendromunun tipik yüz siması, normal kromozom sayısına sahip olan bazı insanlarda da görülebilir. Ancak Down sendromunda buna ek olarak; el ayasında çift yerine tek derin olarak bulunan avuç içi çizgisi, epikantik katlanmanın neden olduğu badem biçimli göz, palebral yarık, düşük kas tonusu, ayak başparmağıyla ikinci parmak arası daha büyük bir boşluk ve sarkık dil morfolojisi görülebilir. Bu semptomların hepsi görülecek diye bir kural yoktur, bazıları olup bazıları olmayabilir. Down sendromunun sağlığa getirdiği sorunların başında ise konjenital kalp defektleri ve kalp yetmezliği riskleri, gastroözafagal reflü hastalığı, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, obstrüktif uyku apnesi ve tiroid bozuklukları riskleri sayılabilir. Çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak olan aile ve tıp desteği ile erken müdahale sayesinde Down sendromlu insanlar destekle toplumla bütünleşik bir hayat kurabilirler. Kaynak:Wiki