Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığı'na (TCMB) Başkan Erdoğan'ın kararıyla Hafize Gaye Erkan atanması hem Türkiye'de hem de dünya basınında geniş yer buldu. Uluslararası ajanslar Erkan'ın kariyerine ve Türkiye'nin ilk kadın TCMB başkanı olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından açıklanan yeni kabine yemin ederek göreve başlamıştı. Yeni kabinede en çok merak edilen isimlerden biri Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilen Mehmet Şimşek olurken, Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Bankası Başkanlığı'na (TCMB) kimin getirileceği de merak konusuydu. Gazetede "Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile birlikte, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Genel Başkanlığına Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan atandı. Atamalar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 7'nci maddeleri gereğince yapıldı." ifadelerine yer verildi. Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden dünya basını atama kararını ve Hafize Gaye Erkan'ı manşetlerine taşıdı. İngiliz haber ajansı Reuters, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de finans yönetici olan Hafize Gaye Erkan'ı Türkiye Merkez Bankası'nın başına atadı" sözlerine yer verdi. Alman gazetesi Witschafts Woche de Erkan'dan bahseden gazeteler arasındaydı. Haberde, Erkan'ın ABD'de yıllardır çok iyi bir kariyere sahip olduğuna dikkat çekildi. Bloomberg de sabaha karşı Erkan'dan bahseden gazeteler arasında oldu. Haberde Erkan'ın Türkiye'nin ilk kadın TCMB başkanı olduğu ifade edildi. Haberin devamında Erkan'ın kariyerine ayrıntılı bir biçimde yer verildi.

Yunanistan'ın gündemi de Hafize Gaye Erkan oldu. Başkan Erdoğan'ın kararından bahseden gazete, "Erkan Hanım'ın niyeti şu anda nedir hiç bilinmiyor" sözlerine yer verildi.

Bir diğer Yunan gazetesi Kathimeri'nin de gündeminde yine Erkan oldu. Gazete, Erkan'ın kariyerini incelediklerini ifade etti. Danışmanlık şirketi Medley Global Advisors’ın gelişmekte olan piyasalar uzmanı Nick Stadtmiller ise Erkan’ın başarısının Erdoğan yönetimi altında ne kadar özerkliğe sahip olacağına bağlı olacağı görüşünde. Bloomberg’in aktardığına göre Stadtmiller, “Umuyoruz ki, Erkan’ın atanması selefinin politikalarında bir düzelme anlamına gelir. Asıl soru, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürecek kadar faiz artırmasına Erdoğan’ın izin verip vermeyeceği” dedi. ABD bankası Wells Fargo Stratejisti Brendan McKenna ise, “Erdoğan direksiyonda kaldığı sürece para ve ekonomi politikasının daha yatırımcı dostu bir yöne kayacağı konusunda temkinli olmaya devam ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

BÜYÜK ZORLUKLAR VAR

İngiliz finans gazetesi Financial Times, ‘Erdoğan Merkez Bankası’nın başına eski Goldman Sachs bankacısını atadı’ başlıklı haberinde, bu atamanın mevcut politikalar konusunda rotanın değişebileceğine dair son işaret olduğu belirtildi. Habere göre atamalar, Erdoğan’ın daha geleneksel bir politikaya yöneleceğine dair temkinli iyimserliği besledi. Haberde ayrıca Merkez Bankası’nın tükenen rezervlerine işaret edilerek Erkan’ın Türkiye ekonomisi için önemli bir tehlike ile baş etmek zorunda kalacağı belirtildi. İsveç bankası SEB Gelişen Piyasalar Baş stratejisti Erik Meyersson, eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yeni bir pozisyona atanmasının kritik önemi olduğunu belirtti. Meyersson’a göre bu durum Erdoğan’ın eski ekonomi politikalarına her an geri dönebileceğinin bir işareti.

İTİLİP KAKILABİLECEK BİRİ DEĞİL

İngiliz haber ajansı Reuters da Erkan’ın Merkez Bankası başkanlığına atanmasını geleneksel politikalara dönüşün sinyali olarak yorumladı.