Dünya Bankası, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,2'den 4,2'ye yükseltti.

Bu yükseliş, Dünya Bankası'nın "Yavaş Büyüme, Artan Riskler" başlıklı Avrupa ve Orta Asya bölgesi Ekonomik Güncelleme Raporu'nda yer aldı.

Raporda, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin dayanıklı tüketici talebi ve azalan politika belirsizliği nedeniyle yüzde 3,2'den yüzde 4,2'ye yükseltildiği belirtildi.

Rapor ayrıca Türk ekonomisinin gelecek yıl yüzde 3,1 büyümesi ve 2025'te yüzde 3,9 büyümesinin beklendiğini ifade etti. Ancak, haziran ayındaki tahminlerde Türkiye'nin 2024'te yüzde 4,3, 2025'te ise yüzde 4,1 büyüyeceği öngörülmüştü.

Dünya Bankası raporu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizlerini artırmasının para politikasında normalleşme sürecine işaret ettiğini vurguladı. Ayrıca, seçim sonrası girişlerin döviz rezervlerini hafiflettiği ve ekonomiyi olumlu etkilediği belirtildi.

Dolar'da 3 Mayıs kritik bir dönüm noktası olabilir Dolar'da 3 Mayıs kritik bir dönüm noktası olabilir

Raporda ayrıca, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için 2023 yılı büyüme tahmininin yüzde 1,4'ten 2,4'e çıkarıldığına dikkat çekildi. Bu iyileşmenin, Ukrayna ve Orta Asya'da savaşın etkilerini, Türkiye'de tüketici dayanıklılığını ve Rusya'da kamu harcamalarındaki artışı yansıttığı ifade edildi.