Aksakal ilk olarak Türkiye’nin ekonomisini değerlendirdi. Hedefinde mevcut iktidar Ak Parti vardı. Ak parti hükümetinin iktidara geldiği andan itibaren Türkiye’nin ekonomisini özellikle Avrupa birliğinin baskısı kapsamında tarımdan ve üretimden uzaklaştırıldığını, büyük bir zafiyet yarattığını vurguladı. Aksakal; ‘’Biz sadece dışardan elde etiğimiz ürünlerle ya da hizmetlerle hayatımızı geçindirme gibi bir hayalin peşine düşürüldük. Bu hayale kapılanlar bügünkü 20 yıldır iktidarda bulunan ak parti’’ ifadelerini kullandı.

Genel başkan Aksakal, hükümete artan petrol fiyatları konusunda da sert sözlerle yüklendi. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında mazotun 1 lira 24 kuruş olduğunu hatırlattı. ‘’Bugün mazotun litresi 27 lira oldu. Bunun matematiksel olarak izahını hiç kimse yapamaz. Hiçbir şekilde kıyas kabul etmez. Gerçeklerden kaçamayız, doğruları aletle söyleyecek halimiz yok. Çözüm noktasında söylediklerimiz değerlendirilsin istiyoruz’’ dedi.

“DSP de ittifak arayışında”

Tarkan Kaleli’nin “Hangi partiyle yürümek istersiniz?” Sorusuna Önder Aksakal’dan önemli açıklama geldi. Demoktatik Sol Parti’nin seçimlere ittifak yapısı içerisinde girme arayışı olduğunu bu konudaki çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Şu anda herhangi bir ittifakla ilişkilerinin olmadığını söyledi. Aksakal, Demokratik Sol Partinin HDP’nin bulunduğu yapı içerisinde yer almayacağının da altını çizdi: Demokratik sol partinin önceliği önce vatan noktasındadır gerisi teferruattır. Önce topraklarızdır, devletimizdir, milli bütünlüğümüzdür.

“Vatandaş insanca yaşamak istiyor”

Ülke nüfusunun yüzde 85’inin ekonomi noktasında ciddi bir bunalımda olduğunu vurgulayan Aksakal, “Vatandaşın insanca yaşamadığını kaydetti. Halkın yaşadığı sorunlardan dolayı iktidarı sorumlu tuttuğunu söyledi. Aksakal, “İnsanca yaşamanın karşılığı haftada bir kilo et yemektir. Senede 10 15 gün tatil yapabilmesidir. İnsanca yaşamın karşılığı budur şimdi devletin resmi rakamlarında açlık sınırı olarak 6 bin lira yazarda asgari ücret 4 bin verirseniz bunun karşılığı insanca yaşamak mı? Bu ülkenin harcamalarını kontrollü yapabildiğiniz ölçüde, çalma çırpma hadiselerinin önüne geçebildiğiniz ölçüde, yolsuzlukların önüne geçebildiğiniz ölçüde tarımlarımızın önceliklerini reel bir şekilde sağlayabildiğimiz ölçüde ekonomi toparlanabilir bu mümkündür Türkiye zengin bir ülkedir. Hangi iktidar bunu sağlarsa vatandaş oraya desteğini verecektir.

Haber: Meryem Şahan