İsrail'in Katar ziyaretini iptal etmesinin asıl nedeni

ABD başkanlığı seçiminde ‘dış meseleler’ ilk kez sonuç belirleyecek ağırlıkta ABD başkanlığı seçiminde ‘dış meseleler’ ilk kez sonuç belirleyecek ağırlıkta

Hamas ile İsrail arasındaki müzakereleri takip eden uzmanlar, İsrail heyetinin ziyaretinin ertelenmesinin ardındaki asıl nedenin, Netanyahu'nun Hamas ile bir anlaşmaya varılması halinde hükümetinin dağılacağı yönünde içeriden aldığı tehditler olduğunu ileri sürdü. 
Konuya ilişkin Bloomberg, aşırı sağcı İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in, Hamas ile desteklemediği bir esir takası anlaşmasına varılırsa Netanyahu hükümetinden ayrılacağını söylediğini aktardı. 
Habere göre Ben-Gvir, "Hamas`a karşı yürüttüğü savaşta Biden'ın İsrail'i desteklemekte başarısız olduğu ve Trump'ın geri dönüşünün İran ve müttefiklerine karşı zafer şanslarını arttıracağını belirtti. 

Mısırlı yetkili, Netenyahu'nun yeni oyununa dikkat çekti 

Müzakereler hakkında bilgi sahibi Mısırlı bir kaynak, El-Ahbar Gazetesine yaptığı açıklamada, Kahire, ateşkes anlaşması yürürlüğe girdikten sonra Mısır Ve Filistin taraflarının sınır şeridindeki  durumla ilgili kapsamlı öneriler hazırladığını söyledi.  
Netanyahu`nun, Gazze`deki esirlerin ailelerine bir anlaşmaya yaklaşmaktan bahsetmesinin gerçekçi görünmediğini ve sadece iç kamuoyunu sakinleştirmeye yaradığını düşünen Mısırlı kaynağa göre, Mısırlı yetkiler, İsrail başbakanının oynadığı yeni bir oyundan endişe duymaya başladı. 
Öte yandan Hamas, dün Netanyahu`nun Gazze`deki esirleri serbest bırakma konusundaki yoğun çabalarına dair açıklamalarının tamamen yalan olup İsrail, Amerika ve dünya kamuoyunu yanıltma olduğunu belirtti. 

Müzakereler Netanyahu`nun ABD Dönüşüne Ertelendi

İsrail heyetinin bu sabah, esir değişimi ve ateşkes konusundaki görüşmeler için Katar`a yapacağı ziyaretin Netanyahu'nun ABD dönüşü sonrasına ertelendiği bildirildi. 
YNet'in haberine göre, söz konusu ziyaretin ertelenmesine olası anlaşmanın, Netenyahu ile Biden arasında yapılacak görüşme neden oldu. 
İsrail müzakere heyetinin esir takası anlaşması müzakereleri kapsamında Mısırlı istihbarat yetkilileriyle görüşmek üzere dün Kahire'ye yapmayı planladığı ziyaret de ertelendi.  
Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ise, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken İle Gazze savaşının sona erdirilmesi için arabuluculuk yapılması konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Hamas: Esirlerin kaderi Netenyahu'nun elinde

Hamas, Netanyahu`yu savaşın sona erdirilmesi ve esir takası anlaşması için yapılan tüm çabaları başarısızlığa uğratmakla suçladı. 
Hamas, yaptığı yazılı açıklamada, bu durumun sonuçlarından ve esirlerin kaderinden tamamen Netanyahu'nun sorumlu olduğunu vurguladı. 
 

Editör: Burçin Çelikkol