ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Doha'daki görüşmelerin 'umut verici bir başlangıçla' başladığını ve cuma günü de devam edeceğini söyledi.

Doha’da yeni tur

 ABD, Katar ve Mısır’ın çağrısıyla Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması için müzakere turları Doha'da yeniden başladı. Hamas'ın katılmadığı toplantının ilk gününün “yapıcı” geçtiği bildirildi. 

ABD, Perşembe günü Doha’da başlayan Gazze'deki ateşkes görüşmelerinin "umut verici bir başlangıç" olduğunu duyurarak, İsrail'in 40 binden fazla Filistinliyi öldürdüğü savaşın yayılmasını durduracak bir anlaşmaya varılması için baskıların arttığı açıklandı. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, CIA Direktörü William Burns ve Ortadoğu Temsilcisi Brett McGurk'ün katıldığı görüşmelerde, İsrail heyetinde İstihbaratın başındaki isim David Barnea, İç Güvenlik Servisi Başkanı Ronen Bar yer aldı. 

Hamas katılmadı

10 aydır devam eden savaşın bitmesi için “son şans” olarak görülen görüşmelere Hamas katılmadı. 

Hamas'tan konuya ilişkin son açıklamayı Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran yaptı.

Bedran, daha önce olduğu gibi Doha'daki müzakerelere de Gazze'deki savaşı sonlandırmayı amaçlayan stratejik bir perspektiften baktıklarını aktardı.

Bugüne dek İsrail'in savaşı sürdürme isteği nedeniyle Gazze'de ateşkese varılamadığını kaydeden Bedran, ateşkes anlaşmasının, "saldırıların sona ermesi, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönmeleri, yeniden imar ve esir takasını içermesi" gerektiğini kaydetti.

Hamas, geçtiğimiz pazartesi günü açıklama yaparak uygulanmayan müzakereler yerine Biden’ın önerisini hayata geçirecek bir plan sunmalarını belirterek Doha’ya gitmeyeceğini açıklamıştı.

Hamas’tan yapılan açıklamada ayrıca İsrail’in niyetinin ve tavrının bilindiği halde bugüne kadar müzakerelere olumlu yaklaşıldığını ancak İsrail’in saldırılarını ve katliamlarını arttırarak sürdürdüğüne dikkat çekildi.

ABD’yi umutlandıran görüşme

Kirby, Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün umut verici bir başlangıç" dedi.

Konuşmasını "Yapılacak çok iş var" ifadeleriyle sürdüren Kirby, görüşmelerin Cuma günü de devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Kirby, "Bu hayati bir çalışma. Geriye kalan engeller aşılabilir ve bu süreci sonlandırmalıyız." dedi.

İsrail Lübnan'a 'savaş planını' onayladı! İsrail Lübnan'a 'savaş planını' onayladı!

Reuters'a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen, Doha'daki görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir ABD'li yetkili, perşembe günü yapılan görüşmelerin "yapıcı" olduğunu söyledi.

Son diplomatik hamle, Gazze Sağlık Bakanlığı'nın kuşatma altındaki Filistin topraklarında ölü sayısının 40 bini geçtiğini açıkladığı gün atıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk bunu "kasvetli bir dönüm noktası" olarak niteledi.

"Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk. Bu akıl almaz durum büyük ölçüde İsrail ordusunun savaş kurallarına uyma konusundaki tekrarlayan başarısızlıklarından kaynaklanıyor" diye ekledi.

Editör: Burçin Çelikkol