Filistin direniş grubu Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes ve esir takası için yeni şartlar öne sürerek anlaşma çabalarını engellediğini açıkladı. 

Netanyahu savaş için çabalıyor 

Hamas'tan yapılan açıklamada, arabulucuların ve BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen Başkan Biden'ın önerisini kararında belirtilenleri hareketin de onayladığını hatırlattı. 
Hamas'tan sürece dair yapılan açıklamanın devamında üç ülkenin yaptığı müzakere çağrısını, Netanyahu'nun şartları değiştirerek kasıtlı olarak kısır döngüye sokma çabasına karşı arabuluculardan, "harekete sundukları ve kabul ettiklerinin hayata geçirilmesine yönelik bir plan" sunmalarını istediklerine işaret edildi. 
Doha'daki son tur müzakerelerde yaşananları arabuluculardan dinledikten sonra Hamas Hareketi'nden yapılan açıklamada, "Netanyahu'nun hâlâ anlaşmaya varılmasının önüne engeller koyduğunu, yeni koşullar ve talepler ortaya koyarak arabulucuların ve BM'nin çabalarını boşa çıkardığını, savaşı uzatma niyetini  bir kez daha teyit ettik"  denildi. 

ABD: İsrail çağrı cihazlarını erken patlattı ABD: İsrail çağrı cihazlarını erken patlattı

Netanyahu'nun yeni şartları

Açıklamada, Netanyahu'nun kalıcı ateşkes, esir takası ve  Gazze Şeridi'nden çekilmeyi reddettiği belirtildi. 
Netanyahu'nun, Gazze'den İsrail askerlerinin tam çekilmesi konusunda Netzarim Kavşağı, Refah Geçidi ve Philadelphia Koridoru'nun işgalinin sürdürülmesi konusunda ısrar ettiği belirtilen açıklamada, esir takası konusunda da yeni koşullar öne sürdüğünü ve takas işleminin tamamlanmasını içeren hükümlerden de geri çekildiği bildirildi. 
Açıklamada, arabulucuların çabalarını ve anlaşmaya varılmasını engellemekten Netanyahu'yu sorumlu tutan Hamas,  İsrail'in devam eden saldırganlığı sonucunda İsrailli esirlerin Gazze halkının maruz kaldığı tehlikenin aynısıyla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak uyardı. 
Hamas ayrıca, Biden'ın önerisi ve Güvenlik Konseyi kararına olan bağlılığını bir kez daha teyit ederek, arabuluculara sorumluluklarını üstlenerek İsrail'e baskı yapmaya çağırdı. 
İsrail medyası, Hamas'ın, Netanyahu'nun müzakereleri engellediğini bildirdiği açıklamasının ardından, Başbakan  Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Galant'ın anlaşmaya varılması konusunda çelişkili açıklamalar yaptığını bildirdi. 

İsrail basını Netanyahu'nun niyetini gördü

İsrail Kanal 12, Netanyahu'nun "müzakere ekibine Philadelphia koridorunun bir güvenlik meselesi değil, siyasi-stratejik bir konu olduğunu söylediğini" ve bu konuda karar verecek kişinin kendisi olduğunu söylediğine dikkat çekti. 
Kanal 12, müzakerelere ilişkin açıklama yapan bir kaynağın, "Netanyahu, mahkumların kurtarılmasından ziyade savaşın devamına öncelik veriyor" ifadelerine dikkat çekti. 
Kanal 12, Gallant'ın "tüm müzakerelerin kapsamlı ve kapsamlı bir şekilde kabinenin tamamına sunulmasını talep ettiğini" bildirdi. 
Öte yandan anlaşmanın ayrıntılarını sızdıranlara saldıran Netanyahu'ya tepki gösteren muhalefet lideri Yair Lapid, "Anlaşmaya varmak ve tutukluları iade etmek isteyen başbakan basın açıklaması yapmıyor" dedi. Lapid, Netanyahu'nun yaptıklarının, "anlaşma olasılığını kasıtlı ve tehlikeli bir şekilde sabote etmek olduğunu" vurguladı
 

Editör: Burçin Çelikkol