Trump duruşmasının olduğu mahkemede şok olay! Trump duruşmasının olduğu mahkemede şok olay!

Yeni doğan her bebek, her eve mutlaka neşe ve mutluluk getirir. Ancak oldukça da masraflı bir döneme girebilirsiniz. Bu süreçte annenin de bir müddet çalışmayarak bebeğiyle vakit geçirecek olması, maddi olarak aileyi zorlayabilir. Bu mutluluğa ve saadete değer diyen devlet Çalışan annelere ve onların bebek masraflarına destek olmak için çeşitli yardım paraları sağlar. Bunlardan biri de doğum parasıdır. Peki, doğum parası nasıl alınır, almak için hangi şartlara sahip olmak gerekir?

Yeni Doğan Çocuk Parası Nedir?

Yeni doğan çocuk parası, doğum yapan tüm annelere devleti vermiş olduğu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından organize edilen bir ödenektir. Bu paradan T.C üzerinde doğum yapmış olan tüm anneler yararlanabilir. Yeni doğan doğum parası ne kadardır? Aileler;

Birinci çocuk için: 300 TL

İkinci çocuk için: 400TL

Üçüncü çocuk için ise: 600TL tutarında bir defaya mahsus bir ödenek yardımı alabilirler. Unutulmaması gereken bu yardım, bir defaya mahsustur.

Doğum Parası

Çocuk Yardımı Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir?

Bu yardım devletin çalışmış ya da çalışmamış tüm annelere vermiş olduğu bir ödenektir. Ancak yine de bazı şartlar yok değildir. Bu şartlar;

  • Doğum yapan annenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması veya mavi kart sahibi olması gerekir.
  • Doğum yapılan tarihin 15.05.2015. sonrası olması gerekmektedir.
  • Yardım almak isteyen aileden annenin şahsi olarak başvuru yapması gerekir.
  • Ölü doğum olarak gerçekleşen durumlarda bu yardımı alabilmek mümkün değildir. Para, tam ve sağ doğumlar için verilir.

Yeni Doğan Çocuk Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu yardımı almak isteyen annenin doğum ile beraber ikamet ettiği yerdeki Nüfus Müdürlüğü’ne giderek çocuğunu Kimlik Paylaş Sistemine(KPS) kaydettirmesi gerekir. Ardından da şahsi olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen doğum yardım başvurusu dilekçesini eksiksiz olarak doldurması gerekir. Dilekçe tam olarak doldurulduktan sonra Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmetler’e teslim edilir. Böylelikle başvuru yapılmış olur, en yakın PTT şubesi, e- devlet ya da PTT müşteri hizmetlerinden başvuru sonucu takip edilebilir.