Öpüşmek Orucu Bozuyor mu?

Ramazan ayında oruç tutan bireyler orucu bozabilecek durumlardan kaçınmaya özen göstermelidir. Bu bağlamda öpüşmek orucu bozar mı sorusuna verilecek cevap evettir. Eğer bir kişi oruçlu iken bilinçli ve isteyerek bir başka kişi ile öpüşürse orucu bozulur ve buna bağlı olarak kefaret orucu tutma yükümlülüğü ortaya çıkar. İstemsiz durumlarda bozulan oruçlarda ise kişi 1 günlük kaza orucu tutmakla sorumlu iken öpüşmek gibi isteğe bağlı bir durumda kefaret orucu tutması gerekmektedir.

Dudaktan Öpüşmek Orucu Bozar mı?

öpüşmek orucu bozar mı

Ramazan ayında oruçlu iken dudaktan öpüşmenin orucu bozup bozmadığı konusu genellikle merak edilen bir konudur. Dudaktan öpüşmenin orucu bozduğu yönündeki açıklamalar bu eylemin şehvet içermesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Elbette eşlerin yanaktan öpüşmesi veya sarılması orucu bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Merğınânî'nin belirttiği gibi eğer bu durumda boşalma gerçekleşirse oruç bozulur ve kişiler kefaret orucu tutmalıdır. Bu durumda kaza orucu değil, kefaret orucu tutmak sorumluluğunda olunur.

İzmir'de kaçak göçmen yakalandı İzmir'de kaçak göçmen yakalandı

Yanaktan Öpmek Orucu Bozar mı?

yanaktan öpmek orucu bozar mı

Ramazan ayında oruç tutan bireylerin sıkça sorduğu sorulardan biri de yanaktan öpüşmenin orucu bozup bozmadığıdır. Genelde eşler arasında yaygın olan yanaktan öpme eylemi, normal şartlarda orucu bozmayan bir davranıştır. Yanaktan öpme günlük yaşamda sıkça karşılaşılan doğal bir davranış olduğu için orucu etkilemez. Ancak eğer yanaktan öpmek kişilerde şehvet uyandırıyorsa bu durumda oruçlu iken bu eylemden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde yanaktan öpme sırasında boşalma yaşanması, orucun bozulmasına neden olabilir.

Diyanete Göre Öpüşmek Orucu Bozar mı?

Oruçlu iken öpüşmenin orucu bozup bozmadığı konusunda kesin ve doğru bilgilere ulaşmak isteyen bireyler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaynaklarına başvurabilirler. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'na göre eşlerin birbirlerini öpmesi veya sarılmasıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu eylem sırasında şehvet ya da boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne kaza orucu tutma yükümlülüğü eklenir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).

Bu nedenle kişiler ramazan ayında oruçlarını sağlam bir şekilde tutmak için bu tür hareketlerden kaçınmalı ve oruçlu iken dikkatli olmalıdır. Oruçluyken öpüşmek Diyanet tarafından önerilmeyen bir davranış olarak nitelendirilir ve bu konuda bilinçli bir şekilde hareket edilmesi gerektiği vurgulanır.