Dünya

Disney'e "Kötü Kraliçe" boykotu

Disney'in, Pamuk Prenses uyarlaması eleştirilerin hedefinden çıkamıyor. İsrailli oyuncu Gal Gadot'u filmin fragmanında gören izleyiciler, küresel boykot listesinde olan şirketi eleştiri yağmuruna tuttu.

Abone Ol

Disney boykotu büyüyor 

Küresel boykot listesinde olan Disney'in, canlı aksiyon Pamuk Prenses uyarlaması "Snow White" filminin fragmanı boykotu yeniden gündeme getirdi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları on ayı geride bırakırken, İsrail'e desteğini açıklayan firmalara uygulanan küresel boykot, şirketleri çözüm arayışına itti. 
İsrail'i desteklemek için 2 milyon dolar bağışta bulunacağını ve daha fazla girişimde bulunacağını resmi olarak duyuran Disney şirketi de boykot listelerinin en başında yer aldı. 
Disney daha önce 22 Mart 2024'te vizyona gireceğini açıkladığı canlı aksiyon filmi "Snow White"tan Rachel Zegler'li ilk görseli yayınladı ve filmin gösterim tarihinin ertelendiğini açıkladı. 

Zegler'le umutlanan şirkete Gadot şoku

İkonik Disney prensesi Pamuk Prenses'in hikayesinin anlatıldığı film bir yıl ertelendi ve yeni vizyon tarihi 21 Mart 2025 oldu.
Filmde Pamuk Prensesi, "West Side Story" ile büyük bir çıkış yapan Rachel Zegler, Kötü Kraliçe'yi ise Gal Gadot canlandırıyor.
Disney'in, Filistin yanlısı yorumlar yapan Rachel Zegler tercihi izleyenlerden olumlu tepkiler aldı. Ancak kötü kraliçeyi canlandıracak ismin İsrail'de askerlik yapmış ve 7 Ekimden sonra sosyal medya paylaşımları ve İsrail propagandasının yapıldığı bir filmde oynamış İsrailli oyuncuyu seçmesi hem tepki çekti hem de boykotu yeniden gündeme getirdi. 
Aktivistler, İsrailli oyuncu Gal Gadot'un rol alacağının açıklanmasının ardından filmin boykot edilmesi çağrısında bulundu.
Sosyal medya kullanıcıları, hafta başında yayınlanan filmin fragmanının yorumlarına Gadot'un filmde rol alması kararını sert dille eleştirdikleri yorumlarla doldurdu. 

Kötü kraliçe gerçekten kötü

Filmde Kötü Kraliçe'yi canlandıracak İsrailli oyuncu, daha önce de İsrail'e destek verdiğini dile getirmişti.
İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı gün, oyuncu Instagram'da "İsrail'in yanındayım" mesajını paylaştı.
Bir sosyal medya kullanıcısı, "Gal Gadot'un kötü kraliçe olarak rol almasıyla ilgili mesele, oyunculuk yapmasına gerek olmamasıdır" diye yazarken, bir diğeri ise "Filistin için Pamuk Prenses filmini boykot etmemiz gerektiğini hatırlatıyor" yorumunu yaptı. 
Başka bir kullanıcı, İsrail işgaline atıfta bulunarak, İnsanların Gal Gadot'un Kötü Kraliçe rolünde yanlış seçildiğini söylemesine şaşırdım, yani masum insanları katletmekten korkmayan, çünkü hakkı olmayan bir şeyi isteyen ve meşru bir hak iddiasının olmadığı bir toprağı yönetmek isteyen bir kötü adam. Bana göre mükemmel bir seçim gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. 
Dikkat çeken yorumlardan biri de "Gal Gadot'un kötü kraliçe olması ve reşit olmayan bir çocuğu (Pamuk Prenses) öldürmesi çok Siyonistçe" yazan yorum oldu.

Rachel Zegler: Özgür Filistin

Öte yandan Pamuk Prenses'i canlandıran Rachel Zegler'in sosyal medya hesabında Filistin yanlısı duygularını dile getirmesinin ardından Disney boykotuna rağmen film ilgi odağı haline geldi.
Zegler, fragmana verdikleri tepkiden dolayı hayranlarına teşekkür ettiği paylaşımında,  "Hepinizi çok seviyorum! Sevginiz ve fragmanımızın sadece 24 saatte 120 milyon kez görüntülenmesi için teşekkür ederim! Ne büyük fırtına" diye yazdı. "Ve şunu asla unutmayın: Özgür Filistin" diye ekledi ve bu yorumu 14.000'den fazla kez paylaşıldı.
Zegler, İsrail'in kuşatma altındaki bölgeye yönelik saldırıların devam etmesi ve hayatını kaybedenlerin sayısının 40 bini geçmesi nedeniyle daha önce ateşkes çağrısında bulunmuştu.
Ocak ayında Instagram'da takipçilerini İsrail'in saldırılarına son verilmesi çağrısında bulunmaya teşvik eden Zegler,  "Bugün bağışta bulundunuz mu? Hükümet liderlerinizi arayıp dünya liderlerine ateşkes çağrısı yapmaları için baskı yaptınız mı? Aktivizminiz sosyal medyanızın ötesine geçmeli" ifadelerini kullanmıştı. 
İsrail'in Gazze'ye Mayıs 2021'de düzenlediği ve en az 256 Filistinlinin öldürüldüğü saldırında da Zegler X'te, "Filistin her zaman özgür olacak." paylaşımını yapmıştı. 
Sosyal medya kullanıcıları, Filistin yanlısı duruşu nedeniyle oyuncunun paylaşımlarını ve ateşkes taleplerini takdirle karşıladı.