Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın öncülüğünde Anadolu Yayıncılar Derneği’nin organize ettiği programla deprem bölgesine gittik.
Yerel basın ile ulusal medyadaki gazetecilerin buluşması ve depremzedelere destek programında Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman ve Malatya ayağında 550 km. den fazla yol katettik.
Ziyaret dolu dolu geçti.
Yerel basının bölgede ne tür zorluklarla görev yaptığını görme fırsatımız oldu.
Kahramanmaraş’ta bir kafenin üst katında, Adıyaman’da bir çadırda yayın yapmaya çalışan meslektaşlarımızı görünce duygulandık.
En önemlisi de devletin nasıl refleks gösterdiğini yerinde muhataplarına sorduk.
Sıradışı afette sıradışı yöntemler
Diğerlerinden her yönüyle farklı olan bu büyük felakette devlet afet yönetimi konusunda da farklı yöntemler uyguladı, ilklere imza attı
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ile Kahramanmaraş’ta sohbet etme fırsatımız oldu.
Mahir Bey tozlu trekking ayakkabıları, tozlu pantolonu, ve üzerindeki hırkası ile dikkatimi çekti.
Deprem günü yani 6 Şubat’ta Ankara’da saat beşte ilk toplantılarını yaptıklarını anlattı.
Yani 45 dk içinde bir yol belirleniyor. Bilgiler analiz ediliyor ve görev dağılımı yapılıyor.
Saat sekizde de bölgeye geldiklerini anlattı.
Ünal, sonra da sosyal medyada yalan paylaşımlarla gündemi meşgul edenlere sert çıkarak “acımız varken bunca iş dururken ben paylaşım mı yapayım?” diye sordu.
Haksız da sayılmazdı.
Afet Yönetim planı; deprem, sel gibi afetlere her zaman hazır olmayı gerektiren Türkiye Cumhuriyeti Devleti aynı anda iki farklı fayın kırıldığı 11 ilin etkilendiği 14 milyon insanın yakından hissettiği bir afete nasıl nasıl müdahale etmeliydi?
İşte bu konuda yeni bir yaklaşım olduğunu da öğrendik.
Örneğin böyle sıradışı bir olay karşısında devlet, hızlı hareket edebilmek adına farklı illerde görev yapan valileri deprem bölgesinde görevlendirdi.
Hatta bu sırada Afyon Valisi Kahramanmaraş’a gelirken Elbistan’da depreme yakalandı. 01.44’te depreme yakalanan vali bey o anda alınan bir kararla görev yeri tekrar değiştirilerek Elbistan’a verildi.
Devlet kravatı ceketi çıkarttı gömleğin kollarını sıvadı
Mahir Ünal’ın tozlu kıyafetleri dikkatimi diğer devlet görevlilerine çevirdi.
Elbistan’da Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile sohbet ettik. O da mont, gömlek ve bol bir pantolonla dolaşıyordu.
Adıyaman’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile yaptığımız sohbette de görüntü aynıydı. Bir mont, bir gömlek bir kazak.
Malatya’da olanları konuşma fırsatı bulduğumuz Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da durumu diğerleriden farksızdı. Tozlu ayakkabılar, bir kazak…
Devlet herşeyi ile bir aydır sahadaydı.
Zorluklar aşılıyordu.
Yaralar sarılıyordu.
Zamana karşı bir yarış sürüyordu.
YORUMLAR