MERT SAYAN – HABER MERKEZİ
Çanakkale Ayvacık’ta dün gece saatlerinde yaşanan 5.2 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu bir kez daha akıllara geldi. Büyük İstanbul depremi beklenedursun, uzmanlar, Ege Bölgesi’ndeki deprem riskinin Marmara’ya oranla daha yakın ve tehlikeli olduğu konusunda korkutan uyarılar yapıyor.
Bunlardan biri de Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu. Samimi Haber’e konuyla ilgili olarak açıklamalar yapan Kutoğlu, en çok Ege Bölgesi’nden korktuğunu dile getirdi.
İzmir çevresinin en yakın tehlikeyi barındırdığını belirten Kutoğlu, Marmara Bölgesi’ne göre daha fazla kaygılı olduğunu ifade etti.
“MARMARA’DAN DAHA ÇOK KORKUTUYOR”
Türkiye’de deprem kaydı olmayan ancak stres birikiminin hesaplanamadığı fayların da olduğunu vurgulayan Kutoğlu; “Özellikle Kuzey Ege’de ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde bu fayların olduğundan söyleyebiliriz. En son büyük depremlerin tarihlerini biliyoruz. Dolayısıyla ondan itibaren biz şeyleri de fay hareketlerini de izleyebiliyoruz. Ne kadar stres biriktiğini görebiliyoruz. O anlamda baktığımızda bizim için en tehlikeli bölgeler Ege bölgesi, özellikle İzmir’in çevresi, Manisa, Denizli'de daha önce kırılmış, çok geçtik eski tarihlerde kırılmış, enerji biriktirmiş faylarımız var. Ben açıkçası o bölgeyi Marmara bölgesinden daha tehlikeli görüyorum” diye konuştu.
Kutoğlu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yaşanan 5,2 büyüklüğündeki depreme de değindi. Ayvacık’ta yaşanan depremin daha büyük bir depremi tetiklemesini değerlendiren Kutoğlu, bölgede gergin fayların olduğuna dikkat çekti.
“AYVACIK DEPREMİ DAHA BÜYÜĞÜNÜ TETİKLEMEZ”
Kutoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ayvacık’taki depremin daha büyük bir depremi tetikleyeceğini söyleyemeyiz. Ancak, enerjisini yüzlerce yıldır biriktiren, enerji biriktiren faylar var orada. Dolayısıyla bu depremin öncü bir deprem olmayacağını söylememiz mümkün değil. Ama dediğim gibi Ege bölgesinde özellikle İzmir çevresi, Manisa, Denizli bölgesinde gergin faylarımız var. Çanakkale’de o bölgede de eskiden en son ne zaman kırılmış bilmediğimiz faylar var. Onların tarihlerini bilirsek ne zaman kırıldıklarını daha net bir şey söylememiz mümkün olur. Onun için de sahada bunların paleosismolojik çalışma dediğimiz çalışmaların yapılması gerekiyor”.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini vurguladı. Herkesin yaşadığı eve güvenmesi gerektiğini belirten Kutoğlu; “Herkesin gerekli analizleri yaptırması lazım. Güvenilir evlerde yaşadığımız takdirde başka ülkelerde olduğu gibi. Biz de depremleri bu kadar önemsemek durumunda kalmayız” şeklinde konuştu.