AFAD, Ege Denizi'nde bugün 4.7 ve 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Öte yandan Ege Denizi’nde 14:03'te 4.4, 14:04’te 4.4, 14:41’de 4.3 büyüklüğünde de depremler meydana geldi. Saat 15:55'te ise 4.8 büyüklüğünde başka bir deprem oluştu. AFAD ayrıca Ege Denizi’nde saat 11:37’de 3.6, saat 12:14’te 3.6, saat 12:26’da 3.5, 14:04’te 4.4, 14:41’de de 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldiğini bildirdi. Arda ada gelen depremlerin ardından deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'ndeki depremlerin ardından, “Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum” uyarısında bulundu.
“VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLMALI”
Prof. Dr. Naci Görür Ege Denizi'ndeki depremler sonrası fay hattına yakın illerdeki vatandaşlara bir uyarıda bulundu. Prof. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı.
NEDENİ YANARDAĞ! 5 İLE 7 ARASINDA DEPREM OLABİLİR
Öte yandan bir uyarı da Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan geldi. Ercan, deprem fırtınasının denizin içindeki yanardağdan kaynaklandığını söyledi. Santorini Yanardağı ile ilişkili bir deprem fırtınası yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Ercan, "Magmadan yaklaşık 45 kilometre derinden gelen, 1200 santigrat derece sıcaklığındaki erimiş yüksek kıvamlı magma, yüksek basınçla yukarıdaki magma odalarını dolduruyor. Yaklaşık 250 kilobarlık basınçla ve 2 bin 200 santigrat derece sıcaklıkla oraya basıyor. Bu baskı, bölgenin patlama için basıncını artırıyor. Basıncın artması sonucunda da depremler oluşuyor. Bu üretim de 5 ile 7 arasında sarsıntıya da neden olabilir” dedi.
ADALAR BOŞALTILMALI!
Ege Denizinde Santorini adasında küçük depremler olduğuna dikkat çeken Ercan, şunları söyledi: “Depremcikler sürekli sarsıntılar biçiminde olmaktadır. Deprem ile depremciklerin odak derinliklerinin 1 ile 5 km olması, yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir. Silikatlı bir lav püskürürse, yanardağ bombaları da fırlatabilir. Patlamayı deprem eşlik ederse M5 ile M7 dolayında üreyebilecek depremler süpürtü dalgaları üretebilir. Bu dalgalar Ege Adaları, Mora, Girit, Pelepones, Türkiye Teke Yarımadamızın kıyı kuşağını etkileyebilir. Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımı ile balıkçılığın kısıtlanması gerekir.”