Ercan Çankaya - Haber Merkezi
Fransa'nın 100 yıl sonra ev sahipliğini yaptığı 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları, Saint-Denis'deki Stade de France'da gerçekleşen kapanış töreniyle sona erdi. ABD ve Çin en fazla altın madalya kazanan ülkeler olurken Türkiye 40 yıl aradan sonra altın madalya alamadı.
Öte yandan Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, sporcuların karşılaşmalarının yanı sıra bazı sorunlarla da gündeme geldi. Olimpiyatlarda en çok tepki çeken noktalardan biriyse yüzme karşılaşmalarının oldukça kirli olmasıyla bilinen Sen Nehri'nde düzenlenmesine karar verilmesi oldu.
Sen Nehri'nde yüzen sporcuların bazıları nehrin kirliliği yüzünden sağlık sorunu yaşadı. Belçikalı sporcu Claire Michel'in Sen Nehri’nde katıldığı bireysel yarışların ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Belçika ekibi sporcunun triatlon karışık takım finallerinden çekildiğini duyurmuştu. Michel'in koli basili bakterisi kaptığı yönünde iddiaların ortaya atılmasının ardından ise Belçikalı sporcu yaptığı açıklamada birkaç gün süren kusma ve ishalin sebebinin koli basili bakterisi olmadığını söyledi.
Portekizli triatlon sporcusu Vasco Vilaca’nda da Sen Nehri'ndeki mücadelesinin ardından mide ve bağırsak enfeksiyonuyla uyumlu semptomlar tespit edildiği açıklandı.
Olimpiyatlarda madalya durumuysa şöyle oldu: ABD, toplamda kazandığı 126 madalyayla zirvede yer aldı. ABD’yi 91 madalya ile Çin takip ederken ev sahibi Fransa 16 altın ve toplamda 64 madalya ile beşinci sırada yer aldı.
Dünya genelinde 206 ülkeden gelen 10 bini aşkın sporcunun yarıştığı ve 16 gün süren Paris Olimpiyatları’nda Japonya 20 altın ve toplamda 45 madalyayla üçüncülüğü elde etti.
Türkiye ise 101 sporcu ile katıldığı olimpiyatlardan, 40 yıl aradan sonra ilk defa altın madalya alamadan ayrıldı. Türkiye, 5 bronz ve 3 gümüş olmak üzere toplam 8 madalyayla olimpiyatları 64’üncü sırada tamamladı. Kapanış seremonisinde Ay-yıldızlı bayrağımızı Milli sporcularımız Taha Akgül ile Buse Naz Çakıroğlu taşıdı.
Önce kendi hatalarımıza odaklanmalıyız
Olimpiyatlarla ilgili görüşlerine başvurduğumuz deneyimli Teknik Direktör Giray Bulak, 101 sporcuyla katıldığımız olimpiyatlarda Ermenistan, Gürcistan, Kosova gibi ülkelerin gerisinde kaldığımız hatırlatmasında bulunarak Olimpiyat Komitesi’nin çok ciddi hataları olmasına rağmen ülkemizin öncelikle kendi hatalarına odaklanması gerektiğini belirtti.
Ülkemizde nüfusun yüzde 5’inin sporla uğraştığını belirten Giray Bulak, bu kadar insanın sporla ulaştığı yüksek nüfuslu bir ülkenin bu kadar az madalya almasının ciddi bir sorun olduğunu hatırlattı.
Kendi yaşadığı Üsküdar’da, 20 tane spor sahası ve 2 tane büyük spor sahası olduğunu hatırlatan Bulak; diğer belediyelerin ve ilçelerin de bunu örnek alması gerektiğini belirtti.
Ayrıca okullardaki 2 saat beden eğitimi dersinin yetersiz olduğunu dile getiren Bulak, spor eğitimine verilen önemin artırılması ve federasyon başkanlarının iyi seçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Spor altyapısı ve eğitimi üzerine yeniden düşünmeliyiz
Bir diğer deneyimli teknik direktör Güvenç Kurtar ise 80 milyon nüfusu olan bir ülkenin bu kadar az madalya almasının kabul edilemez olduğunu dile getirerek spor altyapısı ve eğitim sistemi üzerine yeniden düşünmemiz gerektiğini söyledi.
İyi sonuçlar elde eden Amerika, Çin, Japonya gibi ülkelere heyetler gönderilmesi gerektiğini dile getiren Kurtar, gönderilecek heyetlerin bu ülkelerdeki spor altyapısıyla, eğitimiyle ilgili raporlar getirmesi gerektiğini ifade etti.
Olimpiyatlara giderken sporcularla birlikte götürülecek kişilerin ille de federasyon yöneticisi olması gerekmediğini söyleyen Kurtar, bu tür organizasyonlara işinin uzmanı iyi teknik ekiplerle gidilmesi gerektiğini, aksaklıklara direkt yerinde itiraz edilmesi gerektiğini söyledi.