Hizbullah, ünlü Golani Tugayı’na pazar günü düzenlediği dron saldırısı başta İsrail kamuoyu olmak üzere dünya kamuoyunda da merak konusu oldu.  

Demir Kubbe hava savunma sistemi neden durduramadı?

"Demir Kubbe" nasıl delindi?

Ya da Hizbullah’ın İHA’sı, İsrail'in hava savunma sistemini nasıl aştı?

Savaşın başlangıcından bu yana yaşanan en zor olay olarak nitelendirilen, 70’ten fazla askerin öldüğü ve yaralandığı saldırının şoku İsrail medyasında bu sorularla gündemde.

İsrailliler sığınaklara koşuyor

Tel Aviv ve banliyölerinin bulunduğu 200 yerleşim yerinde dün yine sirenler çaldı.

Moskova Devlet Üniversitesi’nin Avrupa’daki tek şubesi kapandı Moskova Devlet Üniversitesi’nin Avrupa’daki tek şubesi kapandı

İsrail medyası, felaket olarak nitelendirdiği gecenin ertesi günü de Tel Aviv ile Gush Dan bölgesine roketlerin, Holon'a da şarapnel parçalarının düştüğünü duyurdu. Lübnan’ın güneyinden gelen roketlerin, 2 milyondan fazla yerleşimcinin gün içerisinde iki defa barınaklara koşmasına neden olduğu bildirildi.  

Basın savunmasızlığı sorguluyor

Hizbullah'ın, "nereyi, ne zaman vuracağını bildiğini" vurgulan haberlerde, saldırının İsrail ordusu için zor, yıkıcı, rahatsız edici ve sorunlu görüldüğü belirtildi.

Ayrıca ülkenin şu anda Lübnan ve Gazze'den fırlatılan insansız hava araçlarıyla mücadeleye yönelik bir önleme sisteminin olmadığına dikkat çekildi.

İsrail medyası, manşetlerle tartışılan konuya açıklık getirecek yanıtı da Hizbullah’ın paylaştığı açıklamalarda aradı.

Buna göre, Hizbullah’ın Demir Kubbeyi delmeyi başarma yöntemi, “İHA'ların düşürülmesi, füzelerin düşürülmesinden daha zor” olduğunun keşfedilmesinden kaynaklandı.  

Bunu bilen Hizbullah, önce hava savunma sistemlerini devreye sokmak amacıyla Nahariya ve Acre'deki hedeflere onlarca roket attı.

Roketlerin yanı sıra Akka ve Hayfa'daki bölgelere de İHA sürüsü fırlatıldı.

Bir kısmının ilk kez kullanıldığı belirtilen İHA'lar hava savunmasını geçmeyi başardı ve hedefe ulaştı.  

Görgü tanıkları ve yetkililerin açıklamaları

Basına konuşan yetkililer, dronların radar sisteminde bir görünüp bir görünmediğini belirtti. Radarda görünmeyen dronların engellendiğinin düşünüldüğünü, olayı karmaşık olarak nitelendirdi.  

Öte yandan görgü tanıklarının açıklamalarını değerlendiren güvenlik uzmanları, alçak irtifada uçan dronların radarları zorladığını bu nedenle tespit ve uyarı sistemlerinin yeni savaş araçlarının getirdiği zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade ediyor.

Ordu sözcüsü nedenini bilmiyor

İsrail ordu sözcüsü, Hizbullah'ın gerçekleştirdiği saldırı öncesinde hava savunma sistemlerinin neden devreye girmediğini bilmediklerini ve durumu araştırdıklarını açıkladı.

Her türlü hava koşulunda çalışacak şekilde tasarlanan Demir Kubbe, sahip olduğu radar sistemi sayesinde tehdidi algılıyor ve tespit ediyor.  

Algılanan tehdidin önemli tesislere ya da yerleşim yerlerine gitmemesi için füze gönderilerek havada imha ediliyor.

Editör: Burçin Çelikkol