Şelale, özellikle ilkbahar aylarında serinlemek isteyenler için popüler bir noktayı oluşturuyordu. Ancak yaz ve sonbahar aylarında kuraklığın etkisiyle su seviyesi azalan şelalenin, patlama sırasında oluşan kaya parçalarıyla zarar gördüğü bildirildi.
Patlamanın ardından, sosyal medyada paylaşılan görüntüler hızla yayıldı ve kamuoyunda tepki topladı. Bunun üzerine Hatay Valiliği, duruma hızla müdahale etti ve inceleme başlattı. Yapılan açıklamada, maden işletme ruhsatına sahip olan firmanın faaliyetlerinin durdurulduğu ve idari sürecin devam ettiği belirtildi.
Valilikten yapılan açıklamada, maden sahasının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ruhsatlandırıldığı, şelalenin herhangi bir sit alanı statüsünde olmadığı ancak bölge için önemli bir doğal zenginlik olduğu vurgulandı. Patlamadan kaynaklanan kaya parçalarının şelale yatağına yuvarlanarak zarara neden olduğu, şelalenin ise mevsimsel olarak kuru olduğu tespit edildi.
Hatay Valiliği, doğal zenginliklerin korunması adına bu tür faaliyetlerin cezasız kalmayacağını ve Dekuk Şelalesi’nin eski haline getirilmesi için çalışmaların derhal başlatılacağını duyurdu.
Valilik açıklamasında, depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da yeniden inşa çalışmalarının yanı sıra, doğal güzelliklerin korunmasının da öncelikli olduğu vurgulandı.