Video haber: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 23 Nisan Video haber: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 23 Nisan
Dekan olma şartlarının ilki üniversitenin öğretim üyesi olmaktır. Öğretim üyesi olmak için ise ALES ve YDS sınavlarına girilerek yüksek lisans ve doktora eğitimleri alınır. Kişi kadro boşluğu olması durumunda aldığı puanların yüksekliği oranında üniversite kadrolarına girerek öğretim görevlisi olur. Öğretim görevlileri, doktora eğitimlerini kadrolu olarak tamamladıklarında yine boş kadro açılması durumunda öğretim üyesi olurlar ve Doktor Öğretim Üyesi unvanına sahip olurlar. Bu dekanlığın ilk şartıdır. Fakat bundan sonra da uzun bir yol bulunmaktadır. Doktor Öğretim Üyeliği’nden sonra sırasıyla doçent ve profesör olmak gerekmektedir. Profesörlük unvanına sahip kişiler fakültelerde dekan olabilirler. Aynı zamanda dekan olacak kişilerin rektör tarafından YÖK’e önerilmeleri gerekmektedir. Daha sonra uygun bulunduğu takdirde YÖK atamasını yapacaktır.

Dekan Olmak İçin Hangi Okul Okunur?

Atamaları YÖK tarafından yapılan dekan olmak için hangi okul okunur? Dekan olmak için özel bir bölüm yoktur. 4 yıllık bir bölümden mezun olduktan sonra kişiler akademik kariyere başlayarak, kadro alırlar ve profesör unvanını aldıktan sonra dekan olabilirler. Dekan olmak için aranan ya da dekanlıkta yaygın olarak tercih edilen bir bölüm yoktur. Burada tek şart öğretim üyesi ve profesör olmaktır.

Dekan Ne İş Yapar?

YÖK tarafından atanan dekanlar ne iş yapar? Dekan her fakültede bulunur ve fakültenin en yetkili idari amiridir. Fakülte ile alakalı bütün işlerde sorumlu kişidir. Bu sorumlulukların başında, fakülteye mensup öğrencilerin kaliteli bir eğitim alması için çalışmaları yürütmek gelmektedir. Ardından fakülte içerisindeki tüm personelleri görevlerini yerine getirmesi için denetlemekle görevlidirler. Fakültenin ihtiyaçları doğrultusunda giderleri belirleyerek öğrencilerin sosyal aktivitelerde yer almasını sağlamak şeklinde görev ve sorumlulukları devam eder.

Dekan Ne Kadar Maaş Alır?

Oldukça geniş bir görev yelpazesine sahip olan dekan ne kadar maaş alır? Dekan maaşları yaklaşık 25 ve 30 bin tl arasında değişmektedir. Bu değişkenlik ise dekanlık unvanına sahip olan profesörün lisans ve lisansüstü dersler vermeye devam edip etmediği ile alakalıdır. Böylece dekan olma şartları nelerdir, dekan olmak için hangi okul okunur, ne iş yapar ve ne kadar maaş alırlar? Bu bilgileri derledik.