Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Dedektiflik zon zamanların en popüler ve en çok merak edilen mesleklerinden birisi. İlgi çekici mesleklerden biri olan dedektiflik hakkında merak edilen pek çok soru bulunmakta. Bu soruları sizin için cevaplayacağız. İlk olarak dedektif olma şartları nelerdir? Sorusu ile başlayalım.

Dedektif Olma Şartları Nelerdir?

Dedektif olmak isteyen bir kişi ilk olarak sabıka kaydının bulunmaması gerekmektedir. Güçlü bir iletişim becerisi yanında sabırlı olması şarttır. Bunlara analiz yeteneği de eklenecektir. Çünkü kişi verilen talimatları en doğru şekilde anlayıp ona göre hareket etmelidir. Ayrıca dikkat oldukça önemlidir. Herkesin gözünden kaçan ufak detaylar olayların çözülmesinde kilit rol oynayabilir. Son olarak ise dedektif olacak kişinin gizlilik içinde çalışması gerekmektedir.

Dedektif Olmak İçin Hangi Okul Okunur?

Dedektiflik bir anlamda sivil polisliktir. Peki dedektif olmak için hangi okul okunur? Dedektiflik çalışma alanı resmi ve özel kurum olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Resmi dedektif olmak için polis meslek yüksek okulu ya da polis akademisi mezunu olmak gerekmektedir. Bu kurumlardan mezun olan ve istenilen mesleki yeterlilik ve tecrübeye sahip kişiler dedektif olabilmektedir. Ayrıca en az 5 yıl boyunca polislik mesleği icra etme şartı bulunmaktadır. Özel olarak çalışmak isteyen dedektiflerin ise polis olma şartı yoktur. Bu kişilerin başlangıçta dedektiflik sertifikası alması gerekmektedir. Ardından kendi özel bürolarında çalışmaya başlayabilirler.

Dedektif Ne İş Yapar?

Oldukça ilgi çekici bir meslek olan dedektif ne iş yapar? Dedektifler Türkiye’de kişi ya da kurumlar hakkında, yasal yollara başvurarak bilgi toplamaktadır. Ayrıca kişi takibi, boşanma ve velayet davalarında delil toplama, gizli müşteri gibi pek çok alanda dedektifler çalışmaktadır. Bunları yaparken ise temel kural kimliğini gizlemek ve dikkat çekmeden yapmaktır. Son zamanlarda şehir dışında okuyan öğrencilerin takip edilmesi, kamera veya dinleme cihazı tespiti için de sık sık özel dedektiflik bürolarına başvurulmaktadır.

Dedektif Ne Kadar Maaş Alır?

Oldukça çeşitli işleri yapan dedektif ne kadar maaş alır? Dedektiflerin maaşları özel veya resmî kurumlara göre değişmektedir. Resmi kurumda çalışan dedektiflerin maaşları 10-15 bin tl arasında değişmektedir. Özel kurumda ise bu rakam 8-10 bin tl’den başlayıp yükselmektedir. Böylece dedektiflik mesleğini, ne iş yaptıklarını ve dedektif olma şartları nelerdir? ana hatlarıyla bahsettik.