İran'da bir mahkeme, sosyal medyada başkent Tahran'daki Azadi Kulesi'nin önünde dans ederken çekilen videoyu paylaşan genç çifte 10'ar yıl hapis cezası verdi.

Amerika Birleşik Devletleri İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) bildirdiğine göre, İnstagram üzerinden Tahran'da çok sayıda takipçisi bulunan çift, "yolsuzluğu ve fuhuşu teşvik etmek" ve "ulusal güvenliği bozmak amacıyla bir araya gelmek" suçlarından ceza aldı. Çifte ayrıca internet kullanma ve İran dışına çıkma yasağı da getirildi.

Talep edilen özgürlüklerin sembolü oldu

HRANA'nın ailelerine yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre, çift mahkeme süreci boyunca avukatlarla görüştürülmedi ve kefaletle serbest bırakılmalarını sağlama girişimleri de reddedildi. 20'li yaşlardaki Astiyaz Haghighi ve nişanlısı Amir Mohammad Ahmadi, romantik bir şekilde dans ettikleri videonun viral olmasının ardından kasım ayı başında tutuklanmışlardı. Videoda genç kızın baş örtüsü takmadığı görülüyor. İran'da kamusal alanda dans edilmesine izin verilmiyor. Genç kızın uzun saçlarının dalgalandığı görülen video, internette talep edilen özgürlüklerin bir sembolü olarak görülmüş ve paylaşım rekoru kırmıştı.

Azadi Kulesi Tahran'ın simgesi

1970'lerin başında, İran'ın son şahı Muhammed Rıza Pehlevi döneminde Şahyad (Şah'ın Anısına) adıyla da açılan kulenin ismi şahın 1979'da devrilmesinden sonra İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birlikte 'Azadi' yani Özgürlük Kulesi olarak değiştirildi. Tahran'ın ana simgelerinden biri olan "fütürist" yapının mimarı İran'daki rejim tarafından tanınmayan Bahai inancının bir üyesi ve halen sürgünde yaşıyor. Başörtüsü kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanan Mahsa Amini'nin eylül ayındaki ölümü ülke çapında rejime karşı bir harekete dönüşen protestoları tetiklemişti. O tarihten bu yana her türlü muhalefetin sert bir şekilde bastırıldığı ülkede, Birleşmiş Milletler'e göre, en az 14 bin kişi tutuklandı.   Kaynak: CNN Türk