KPSS ön lisans başvuruları başladı: 2024 KPSS ön lisans başvuruları ne zaman bitiyor? KPSS ön lisans başvuruları başladı: 2024 KPSS ön lisans başvuruları ne zaman bitiyor?

Haber Merkezi / Ercan Küçük

Yüksek enflasyon ve ekonomik krizden en başta etkilenen sektörlerden birisi de eğitim oldu. Öyleki daha 2023-2024 eğitim dönemi kapanmadan ders ücretlerine zamlar gelmeye başladı. Zam yapan üniversitelerden birisi de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) oldu.  

FSMVÜ geçen yıl AKTS başına 1000-1250 TL civarlarında olan yaz okulu fiyatlarına bu yıl %100 zam yaptı. Buna göre yaz okuluna devam etmek isteyen bir öğrenci aldığı ders için AKTS başına 2500 TL ödeyecek.  

FSMVÜ’nün yaptığı zamlara üniversite öğrencileri sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Tepkilerini #fsmrahatsız etiketine yazan öğrenciler fiyatların en fazla 2000 TL olarak güncellenmesini talep etti. 

SamimiHaber’e konuşan bir üniversite öğrencisi verdiği örnekte bu dönem Anayasa Hukuku dersine giren 230 öğrencinin 180’e yakınının dersten kaldığını, bu öğrencilerin 6 AKTS’lik bu dersi yaz okulunda almak için 15 bin TL ödemeleri gerektiğini vurguladı. 

Üniversitenin gerekçesi enflasyon 

Yaz okulunda AKTS başına yapılan %100’lük zammı üniversiteye sorduk. Görüştüğümüz FSMVÜ Genel Sekreteri Fatih Hasdemir, enflasyonu gerekçe gösterdi. Üniversite Mütevelli Heyeti’nde alınan kararı uyguladıklarını vurgulayan Hasdemir şunları söyledi: 

“Öğrencilerin sitemini anlayışla karşılıyoruz. Ama üniversite enflasyondan olumsuz etkileniyor. Ve bir şekilde finanse edilmesi lazım. Kovid döneminde fiyatlar enflasyonun altındaydı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kurduğu bir üniversite olduğu için rakamları minimumda tutmaya çalışıyoruz”. 

YÖK’ten uyarı gelmişti 

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) mayıs ayında vakıf yükseköğretim kurumlarına gönderilen "Eğitim ve Öğretim Ücreti" konulu yazıda, vakıf yükseköğretim kurumlarını eğitim öğretim ücretlerine enflasyon oranının üstünde zam yapmamaları konusunda uyarmıştı. Konuyu hatırlattığımız Hasdemir, YÖK’ün bu uyarısının sadece bir tavsiye kararı olduğunu belirtti.

Editör: Ercan Küçük