Özellikle pandemi dönemiyle beraber, birçok takviye vitamini de sorgulamaya başladık. Bunlardan akla ilk gelenlerinden biri de D vitaminidir. İnsan vücudu için çok fazla faydası olan D vitamini, vücutta kendiliğinden çok sınırlı olarak üretilir. Bu yüzden sürekli dışarıdan takviye olarak alınması gerekir. Dışarıdan da en önemli takviye şekli, güneş ışınları ile alabilmektir. Yeterince güneş ışığı alamamak, D vitamini sentezini engeller.
D Vitamini Nedir?
D vitamini, tıp dünyasında kalsiferol olarak da bilinir. Yağda çözünebilen vitaminlerdendir ve özellikle çocukların büyümesi için gereklidir. Sağlıklı kemikler için de D vitamini olmazsa olmazdır. Çünkü kemikte var olan kalsiyum maddesinin ancak D vitamini varken vücut tarafından emilebildiği biliniyor.
D vitamini Nasıl Alınabilir?
Güneşe maruz kalma ile beraber, D vitamini almak mümkündür. Özellikle bu işlem için el, kol, yüz ve bacakların açık olması gerekir. Ama bu süreyi de abartmamak gerekir. Vücut D vitaminini depolayabilme özelliğine de sahiptir, ihtiyaç olan dönemde D vitamini kullanılacaktır. Tabi, D Vitamini çoğu kez dışarıdan da takviye edilir. Günlük alınması gereken miktar; 12 aya kadar çocuklar için 400 IU, 1 ve 70 yaş arası için 600 IU, 70 yaşın üzeri için de 800 IU olarak açıklanmıştır.
D Vitamini Eksikliğinin Zararları
D vitamini yoksa bir vücutta kemikler hassas ve kırılgan olabilir. Osteoporoz ve bazı kanser türleri gelişmesine sebep olabilir. Kanser, sedef hastalığı, raşitizm, osteomalazi, bilişsel sağlıkta kötüleşme vb. durumlar D Vitamini eksikliğinde görülebilir.
D Vitamini Hangi Kaynaklardan Alınabilir?
D vitamininin en büyük kaynağı güneştir. Günde yarım saatlik bir güneşlenme süresi günlük ihtiyaç için yeterli olmaktadır. Özellikle yüz ve kolları açarak yarım saat güneşlenmek D vitamini sentezi için önemlidir. Peki, D vitamini besinlerden de elde edilebilir mi? Elbette, besinler yolu ile de D vitamini almak mümkündür. Yumurta sarısı, tavuk, kırmızı et, güneş görmüş mantar, somon sardalya vb. yağlı balıklar, karides vb. besinler yenilerek de vücuda D Vitamini alabilmek mümkündür. Ama güneşlenme süresi oldukça önemlidir.