Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) Başkanı Halit Doğan, 14 yıldır atıl vaziyette duran 780 dönümlük Çarşamba Şeker Fabrikası'nın, Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) devredildiğini ve imzaların atıldığını açıkladı. Doğan, "Dünyada sadece bir ülkede üretilen, Türkiye'nin dışarıdan satın aldığı, Türk mühendisler tarafından yerli ve millileştirilmiş bir ürün artık burada üretilecek" dedi.

Şiddetinden bomba sandılar, batarya çıktı Şiddetinden bomba sandılar, batarya çıktı

ÇÜRÜMEYE YÜZ TUTTU

Başkan Doğan, 14 yıldır atıl duran ve Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile MKE'ye tahsis edilen Çarşamba Şeker Fabrikası ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi. Savunma sanayi ihtiyacı kapsamında dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak üretimlerin Samsun'da yapılacağını ifade eden Doğan, "Çarşamba Şeker Fabrikası 14 yıl boyunca atıl vaziyette orada durdu. Onlarca insan çalışmadığı halde yıllarca maaş aldı. 2019 yılında fabrikayı faaliyete geçirmek için pancar seferberliği başlattık. O yıl 100 bin ton ihtiyaca karşı tüm uğraşlara rağmen 50 bin ton pancar teslim edebildik. Sonuç itibarıyla çürümeye yüz tuttu” dedi.

B E L E D İ Y E

EN AZ 2000 KİŞİ İSTİHDAM EDİLEBİLİR

“MKE ülke savunması için önemli bir kuruluş” diyen Doğan, bu atıla alanda MKE'nin dünyada sadece 1 ülkede üretilen ve dışarıdan satın alınan, dışarıya bağımlı olunan bir ürünü üretmekle ilgili 200 dönüm arazi arayışı içerisinde olduğu iletildiğini söyledi. Çarşamba Şeker Fabrikası arazisinin bunun için uygun bir yer olduğunu belirten Doğan, “MKE Genel Müdürü'ne konuyu arz ettik. Onlar ekibiyle gezdiler ve alanın elverişli olduğunu söylediler. Burada en az 5 üretim tesisi kurabileceklerini, önce bahsettiğim üretimden başlayacaklarını ifade ettiler. Ayrıca savunma sanayinde kıyafet olarak zorunlu ihtiyaç olan üretimleri de burada yapılacak. En az 2 bin kişi istihdam edilebilecek” dedi.

5 ÜRETİM TESİSİ KURACAK

Doğan, MKE tarafından 5 üretim tesisinin kurulacağını söyleyerek “Türkiye için önemli, dünyada dışa bağımlı olduğumuz ve Türk mühendisler tarafından yerli ve millileştirilmiş bir ürünü burada üreterek” dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZ İMZALADI

"Alan, Cumhurbaşkanımızın imzasından çıkmış, MKE'ye tapusuyla her şeyiyle geçmiş bir alan" ifadelerini kullanan Doğan, fabrikanın tam anlamıyla MKE'ye geçtiğinin altını çizerek  "Fabrika arazisi 780 dönüm, OSB ile birlikte toplam 1 milyon 800 bin dönüm. Ormanlık alana ise yapılaşma mümkün değil. MKE söz konusu yeni fabrika için ihaleye çıkmış ve alanın etrafını çeviriyor. Burada yapacakları üretim tesislerinin bir ÇED süreci olacaktır. Kararı verilmiş, Cumhurbaşkanımızın imzasından çıkmış, MKE'ye tapusuyla her şeyiyle geçmiş. Alanın tamamı sarılacak, güvenli bir bölge haline getirilerek üretime başlanacak”

--

Editör: Gülden Kılıç