Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlamak amacıyla Bakanlığımızca nesillere armağan olarak hatıra para basılmıştır. Cumhuriyetimizin eşsiz ışığı yolumuzu ilelebet aydınlatmaya devam edecektir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün cumhuriyetin 100. yılı hatırası olarak 5 TL değerinde madeni para bastığını duyurdu. Yarın (29 Ekim) tedavüle girecek olan hatıra parası, 100 milyon adet ve bir defaya mahsus olarak basıldı. 

F9mZKDoXsAAJrRD

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'te sosyal medya hesabından  "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlamak amacıyla Bakanlığımızca nesillere armağan olarak hatıra para basılmıştır. Cumhuriyetimizin eşsiz ışığı yolumuzu ilelebet aydınlatmaya devam edecektir" açıklaması yaptı.

Ekran görüntüsü 2023-10

Hazine ve Maliye Bakanlığı’dan yapılan açıklamada ise hatıra paranın özellikleri şöyle açıklandı: 

“100. yıl temalı 5 TL tedavül hatıra paranın iç göbeğinde ‘Türkiye Yüzyılı’ logosu kullanılmıştır. Logonun üzerinde ‘5’ ibaresi, alt kısmında ise ‘Türk Lirası’ ibaresi bulunmaktadır. Dış halkada sekiz köşeli ‘Selçuklu Yıldızı’ motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırılmıştır. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda ‘₺’, sağında ise ‘TC’ sembolleri güvenlik unsuru olarak yer almaktadır. Altta ise basım yılı ‘2023’ tarihi yer almaktadır. Ay ve yıldız, dış halka ve göbeğin kesiştiği yere gelecek şekilde konumlandırılmıştır. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetredir.”

Açıklamada eleştirilere yönelik “Genel müdürlüğümüz, özel günler anısına bastığı hatıra paraların tanıtımını özel günlerden bir gün önce yapmaktadır” denildi.