Cübbeli Ahmet'e saldırı! Cübbeli Ahmet'e saldırı!

Zirvenin ilk günü olan 9 Temmuz'da, NATO'nun 75. yıl dönümünü anma programı düzenlenecek. 10 Temmuz Çarşamba günü ise, 32 üyeli ittifakın devlet ve hükümet başkanları toplantısına katılacak olan Erdoğan, aynı gün akşamında ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray’da vereceği akşam yemeğinde diğer liderler ve eşleri ile bir araya gelecek.

Erdoğan’ın gündemindeki 4 önemli konu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde 4 önemli konuyu gündemine alacak.

İsrail’in Gazze Saldırıları: Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının durdurulması ve kalıcı barışın sağlanması için üye ülkelerin daha fazla rol almasını isteyecek. Bu konunun zirvedeki en önemli başlıklardan biri olması bekleniyor.

Ateşkes Arayışları: Cumhurbaşkanı, uzun süredir devam eden ateşkes arayışlarına da değinecek. Doha'da devam eden ateşkes toplantıları hakkında olumlu adımlar atıldığını belirten Erdoğan, "Görüşmelerde daimi ateşkesi öngören bazı olumlu adımlar atıldı. Artık ateşkes için 'anbean' diyorlar. Yani anbean oradan isabetli bir haber gelebilir." şeklinde konuşmuştu.

Ortadoğu Gelişmeleri: Ortadoğu'daki diğer gelişmeler de Erdoğan'ın gündeminde yer alacak. Bölgedeki istikrarın sağlanması için yapılması gerekenler ve uluslararası işbirliği konuları ele alınacak.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz’in Güvenliği: Zirvenin en önemli gündem maddelerinden biri olan Rusya-Ukrayna savaşı da Erdoğan'ın gündeminde olacak. Özellikle Karadeniz'in güvenliği ve Ukrayna'nın NATO'dan beklentileri üzerinde durulacak. Ukrayna, NATO’dan Rusya’ya karşı askeri desteğin yanı sıra üyelik konusunda tatmin edici bir mesaj almak istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, zirve boyunca gerçekleştireceği ikili görüşmeler ve NATO'nun geleceğine dair yapılacak stratejik değerlendirmeler, hem Türkiye hem de uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip edilecek.

Editör: Elif Erbay