Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkünde, 13. Büyükelçiler Konferansının katılımcısı büyükelçilerle öğle yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada konuşma yaptı.

"Gıda krizi kapıdayken arz güvenliğine katkıda bulunduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki konuşmasında Rusya-Ukrayna savaşına değindi. Erdoğan "Rusya - Ukrayna savaşında hep sayın Zelenskiy ile hem de Sayın Putin ile olan görüşmelerimizde sorunların diyalogla çözülmesinin altını çizdik. Önce Antalya sonrasında ise İstanbul'da yaşanan görüşmeler barış umutlarını yeşertti. Barış nutukları atarak dünyada barış tesis edilemez. Ancak girişimci ve sorumluluk üstlenen yaklaşımlarla gerçeğe dönüşebilir. Tahıl koridoru mutabakatının hayata geçirilmesini temin ettik. Böylece gıda krizinin kapıda olduğu dönemde dünya arz güvenliğine katkıda bulunduk" dedi.

Son dönemde Azerbaycan ve Ermenistan arasından yaşanan gelişmelere ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ermenistan'ın gelişmeleri doğru okuyarak Azerbaycan ve Türkiye'nin samimi çağrılarına karşılık vermesiyle bölgemizin istikrara kavuşacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Mescid-i aksa kırmızı çizgimizdir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, şöyle konuştu:

"Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerimizi eskisinden güçlü hale getiriyoruz. İsrail ile ilişkilerimizi Filistinli kardeşlerimizin haklarını savunmak için de kullanıyoruz. Kudüs meselesindeki hassasiyetimizi İsrail yönetimi ile en üst düzeyde paylaşıyoruz. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın kırmızı çizgimiz olduğunu açıkça belirtiyoruz. Çocukların daha kundaktaki bebekleri öldürmenin hiçbir bahanesi olamaz. Türkiye Filistin halkının ve Gazzeli kardeşlerinin yanındadır." Doğu Akdeniz'deki doğal gaz çalışmalarına ilişkin Erdoğan, "Yetki alanlarımızda bize rağmen herhangi bir tasarruf veya işlem yapılmasına izin vermedik, vermeyeceğiz" diye konuştu.

"Güvenlik kuşağının halkalarını inşallah yakında birleştireceğiz"

Terörle mücadelenin sürdürüleceğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Güney sınırımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bir hat kurma kararımız bakidir. Suriye'de terör örgütünün yuvalandığı son bölgeleri de temizleyerek, bu güvenlik kuşağının halkalarını inşallah yakında birleştireceğiz."

"Sözler yerine getirilmeden Türkiye bu ülkelerin üyeliğine kabul etmeyecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya ve İsveç'in üyelik sürecine ilişkin de mesaj verdi. Erdoğan "Türkiye coğrafi konumu itibariyle ne Batı'ya ne Doğu'ya sırtını dönemez. Ancak Türkiye'nin güvenliğine tehdit saçan terör örgütlerinin üyelerine taziye mesajlarının gönderilmesinin açıklaması olamaz. Hiçbir NATO ülkesinin Türk adaletinden kaçan FETÖ'cü alçaklar ve PKK'lı teröristler için birer güvenli liman olmaması gerekir. PKK'lıların sokaklarında cirit attığı, her yıl ciddi miktarda haraç topladığı, eylem yaptığı devletlerin üyelikleri NATO'ya fayda sağlamayacağı gibi temsil ettiği değerlere de zarar verecektir. İsveç ve Finlandiya'ya net tavrımızı söylüyoruz. Sözler yerine getirilmeden Türkiye bu ülkelerin üyeliğini kabul etmeyecektir" dedi.