2023 Nobel Tıp Ödülü, mRNA tabanlı Covid-19 aşılarının geliştirilmesine öncülük eden çalışmaları nedeniyle 68 yaşındaki Macar kökenli bilim insanı Katalin Kariko ve 64 yaşındaki Amerikalı bilim insanı Drew Weissman'a verildi. Nobel Tıp Ödülü, Kariko ve Weissman'ın Covid-19'a karşı etkili mRNA aşılarının temelini atan nükleozit baz modifikasyonlarına dair keşifleri nedeniyle kendilerine takdim edildi. 

Ödül, İsveç'in Karolinska Enstitüsü'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu. Nobel Tıp Ödülü, "Covid-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini mümkün kılan nükleozit baz modifikasyonlarına dair keşiflerinden dolayı" biyokimyager Kariko ve immünolog Weissman'a verildi.

2022 NOBEL 

2022 Nobel Tıp Ödülü ise "soyu tükenmiş homininlerin genomları ile insan evrimine dair keşifleri" için 68 yaşındaki İsveçli biyolog Svante Pääbo'ya verilmişti.

Nobel Ödülleri, İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine oluşturulan Nobel Vakfı tarafından insanlığa katkıda bulunan bireylere ve kuruluşlara verilen en saygın ödüller olarak kabul ediliyor. Ödüller fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarında veriliyor ve 1968 yılından bu yana ekonomi dalında da ödül veriliyor.