Dijital dünyanın yeni para birimleri olan Coinler bir süredir düşme eğiliminde. Toplam kripto piyasa değerinde (TOTAL) gözle görülür bir düşüş yaşanmaya devam ediyor. Bu konu üzerinde Bitcoin’in (BTC) fiyatında yaşanan düşüşün büyük etkisi oldu. Bununla birlikte piyasanın geri kalanı da spot Ethereum ETF’nin işlemlere başlamasına pozitif bir tepki veremedi ve market hacminde gözle görülür bir düşüş yaşandı. Günün en çok kaybedeniyse Helyum (HNT) oldu. Peki Coin’ler neden düşüyor, Coinler yeniden yükselir mi?

Coinler neden düşüyor?

ABD merkezli spot Ethereum ETF’lerinde, Grayscale’ın ETHE’sinin öncülüğünde net 133 milyon dolar nakit çıkışı yaşandı. Grayscale’ın ETHE’si, yaklaşık 8 milyar dolar daha satmayı planlıyor. Spot Ethereum ETF’lerinin ilk 2 günündeki kötü performans, kripto piyasalarında kötümserliği artırıyor.

ABD hisse senedi piyasası son 24 saatte yaklaşık 1,1 trilyon dolar değer kaybederek, neredeyse Bitcoin’in piyasa değerine eşit bir kayıp yaşadı. Dikkate değer hisse senedi likidasyonları, kripto endüstrisiyle düşük korelasyonuna rağmen tüm küresel piyasaları etkilemiş görünüyor.

Yaklaşan FOMC açıklamasıysa orta vadede piyasada belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Son 24 saatte Bitcoin’in korku ve açgözlülük endeksi yüzde 68’e gerileyerek daha fazla kripto kapitülasyonu korkusunu işaret etti. Mt.Gox’un alacaklılarına geri ödemeleri, firmanın son 24 saatte Bitstamp borsasına 2 milyar dolardan fazla yatırmasıyla kısmen bu korkuyu tetikledi.

Coinler yeniden yükselir mi?

Bu durumda yurttaşların akıllarına Coin’ler tekrar yükselir mi sorusu geliyor. Artık kullanılmayan fiat para birimleri, muhtemelen 100 yıllık bir kâğıt ya da madeni para için size iyi para ödeyecek olan koleksiyoncular dışında değersiz olarak kabul edilir. Bir para biriminin değeri, algılanan değerine bağlantılıdır.

Artık dolaşımda olmayan para birimlerinin yeni para birimleri ya da hiperenflasyon gibi olayların bir sonucu olarak genellikle başarısız olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu tür gelişmeler, etkilenen para birimlerinin değerini önemli ölçüde düşürme eğilimindedir. Bitcoin söz konusu olduğundaysa Bitcoin gelişigüzel olarak oluşturulmadığı ve üretimi belirli bir miktara sabitlendiği için hiperenflasyon mümkün görünmemektedir.

Bitcoin'in değerindeki düşüşün gerçek nedenlerini siyasi baskı, teknolojik başarısızlıklar ve FUD çatısı altındaki potansiyel olarak “Korku, Belirsizlik ve Şüpheyi yayabilecek her türlü haber kapsamı”nda aramak gerekmektedir. Bitcoin gerçekten dünyanın çoğunluğuna ulaşana kadar hem önemli fiyat artışlarının hem de önemli fiyat düşüşlerinin gerçekleşmesini beklemeye devam edebiliriz. Şu anda ise bu kuralları volatilite belirliyor.

Uzmanlar Bitcoin’in 2024 sonu ve 2025 başında yeniden yükseliş eğilimine gireceğini öngörüyor.

Kiracılar, dikkat!... Mahkemeden emsal karar!... Kirayı eksik verirseniz başınıza bu gelebilir! Kiracılar, dikkat!... Mahkemeden emsal karar!... Kirayı eksik verirseniz başınıza bu gelebilir!

Editör: Ercan Çankaya