2024-2025 eğitim-öğretim yılı uyum haftası ile başlarken, aileler ve öğrenciler için okula başlama telaşı da kendini göstermeye başladı. Kilis İl Sağlık Müdürü ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Söylemez, özellikle okula yeni adım atan çocuklarda ortaya çıkabilecek fiziksel ve duygusal belirtiler konusunda aileleri uyardı.
Dr. Söylemez, okul fobisinden muzdarip çocukların genellikle okula gitme isteksizliği, enerji kaybı, iştahsızlık, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi şikayetlerle karşı karşıya kaldığını belirtti. Söylemez, okul fobisinin, çocuğun annesinden ayrılmak istememesi, evden uzaklaşma ve okul ortamında kendini kaygılı hissetmesi gibi durumlarla kendini gösterebileceğini ifade etti.
"Okul fobisi, her yıl milyonlarca çocuğun yaşadığı bir durumdur ve her yüz çocuktan 4-5'inde görülür" diyen Dr. Söylemez, okulun çocuk için tamamen yeni bir sosyal çevre ve öğrenme süreçleri anlamına geldiğini vurguladı. Bu sürecin çocuklar için kaygı verici olabileceğini belirten Söylemez, özellikle ilk defa evden ve ailesinden ayrılan çocuklarda karın ağrısı, baş dönmesi ve ani sinirlenmelerin sıklıkla gözlemlendiğini kaydetti.
Ailelere, bu süreçte çocuklarının duygularına dikkat etmeleri ve onları dinlemeleri gerektiğini hatırlatan Söylemez, "Çocuklarınızı okula başlamadan önce bu fikre alıştırmalı, okula dair hissettiklerini paylaşmalarına fırsat vermelisiniz. Bu tür bir duygusal destek, okul uyum sürecini kolaylaştıracaktır" şeklinde konuştu. Ayrıca, anne ve babaların, çocuklarının öğretmenleriyle iletişim halinde olmalarının uyum sürecine olumlu katkı sağlayacağını belirtti.
Öte yandan, ilkokul birinci sınıfa yeni başlayan öğrencilerden Umay Alkan ise okula başlamanın heyecanını şu sözlerle dile getirdi: "Okula gitmek için çok heyecanlıyım. Yeni arkadaşlarım olacak ve öğretmenimle tanışıp güzel zamanlar geçireceğim. Teneffüslerde arkadaşlarımla eğleneceğim ve derslerimde başarılı olmak için çok çalışacağım."
Okulun başlamasıyla birlikte, çocukların bu süreci daha kolay atlatabilmesi için ailelerin göstereceği ilgi ve destek, onların okul yaşamına sağlıklı bir başlangıç yapmalarına olanak tanıyacaktır.