Science dergisinde cuma günü yayımlanan çığır açıcı buluş Wuhan kentindeki Huazhong Tarım Üniversitesi'nden mikrobiyal bilim insanları tarafından yapıldı.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN ÇIĞIR AÇICI BULUŞ
Araştırmacılar, hücrelerin virüsler gibi tehditlere karşı iletişim kurmasını ve yanıt vermesini sağladığı için hücresel bağışıklıkta hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
Son araştırma, daha önce sinyallemede hiçbir rolü olmadığı düşünülen kanonik olmayan nükleotidlerin aslında bakteriyel bağışıklık tepkilerini tetiklemede rol oynadığını ortaya koydu.
Araştırma ekibi, genetik analizler sonucunda, bir virüs istila ettiğinde bakteriyel savunma mekanizmasını harekete geçiren, üç temel proteinden oluşan bir savunma sistemi tespit etti.
SİSTEMİN ADI ÇİNLİ KAHRAMANIN HİLESİNDEN
"Kongming Sistemi" adı verilen buluşla ilgili basına açıklama yapan Huazhong Tarım Üniversitesi Yaşam Bilimi ve Teknolojisi Koleji profesörü Han Wenyuan, neden bu ismi verdiklerini anlattı.
Han'a göre "Kongming Sistemi" birçok bakteri türünde bulunuyor. Gelecekte, sinyal tanıma mekanizması taşınabilir teşhis cihazları geliştirmek için kullanılabilir ve bu da doktorların belirli genetik hastalıkları hızla teşhis etmesine ve kanser karşıtı ilaçların etkinliğini izlemesine yardımcı olabilir.
Çin tarihinin klasik romanı "Üç Krallığın Romantizmi”ndeki ünlü bölüm "Saman Teknelerle Ok Ödünç Almak" tan esinlenilen hikâyede, Zhuge Liang (181-234), düşmanın sahip olduğu okları akıllıca bir hile ile alır.
Hazırlattığı güçsüz teknelerle düşmanın filosuna saldıran Liang, tekneleri karşıdan atılan okları ele geçirmek için tuzak kurmuştur. Oklar daha sonra toplanır ve Zhuge Liang'ın ordusu bu oklarla savaşı kazanır.