Bu program, tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğini sağlamak, verimliliği ve kaliteyi artırmak, çevre dostu tarım uygulamalarını teşvik etmek ve tarımsal politikaların etkinliğini artırmak amacıyla tasarlandı.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı

Yeni destekleme programı, ülkenin ihtiyaçlarını yerli üretimle karşılamayı hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda, verim ve kaliteyi artırmak, üretim süreçlerindeki maliyet artışları ve fiyat dalgalanmalarından çiftçileri korumak gibi hedeflerle önceki destekleme programları daha etkin hale getirildi. İlk kez, 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık bir destekleme programı oluşturuldu ve bu karar, 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yeni programda, bitkisel üretim için çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Temel destekler kapsamında, ürünler üretim maliyetlerine göre kategorilere ayrıldı ve her kategori için bir destek katsayısı belirlendi. 2025 yılı için destek katsayısı dekara 244 TL olarak belirlendi. Temel destekler, mazot maliyetinin %50’sini ve gübre maliyetinin %25’ini karşılayacak. Örneğin, 2. kategoride yer alan arpa ve buğday üreten çiftçilere dekara 317,2 TL, 3. kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye ve çay üreten çiftçilere dekara 366 TL, 4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilere dekara 549 TL temel destek sağlanacak.

Planlı Üretim Desteği kapsamında, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ürünler (örneğin, arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, nohut, pamuk) planlama kapsamına alındı. Bu ürünleri belirlenen havzalarda üreten çiftçilere ek destek ödemeleri yapılacak ve mazot maliyetinin %100’ü, gübre maliyetinin %50’si karşılanacak. Ayrıca, belirli illerde yem bitkisi üreten çiftçilere %50 oranında ilave planlı üretim desteği verilecek.

Yeraltı sularının yetersiz olduğu ve su kısıtının tespit edildiği havzalarda sulu tarım yapan çiftçilere ilave yeraltı su kısıtı desteği ödenecek. Bu destek kapsamında, mazot ve gübre maliyetlerinin %100’ü karşılanacak.

Üretimi Geliştirme Desteği ile verim ve kaliteyi artırmak amacıyla sertifikalı tohum, fidan, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi destekler verilmeye devam edilecek. Ayrıca, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, örtü altı ve açıkta üretim yapan çiftçilere paket destekleri gibi diğer destekler de artırıldı. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği verilecek, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi ve tarımsal yayım ve danışmanlık desteği artırılarak çiftçilere sunulacak.

Editör: Elif Erbay