Dünya

CIA şefinden beklenmedik ziyaret

Ortadoğu'dan yayılan küresel savaş tehdidi İstihbarat şeflerine dünya turu attırıyor. Geçen hafta Doha'daki müzakerelere ilişkin ABD iyimser tablo çizse de bölgede artan askeri hareketlilik aksini gösterdi. Müzakerelere bizzat katılan CIA şefi Burns, bu hafta sürpriz bir şekilde Balkanlarda ortaya çıktı.

Abone Ol

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns bu hafta Bosna ve Sırbistan’a beklenmedik ziyaretler gerçekleştirdi.

Balkanlar sürprizi 

William Burns, ilk olarak salı günü Saraybosna'yı ziyaret etti. Kosova'da Cumhurbaşkanlığında bir toplantı yapan Burns, istihbaratın üst düzey isimleriyle de bir araya geldi.
Süpriz olarak değerlendirilen ziyaretin ikinci durağı Sırbistan'a geçen Burns, başkent Belgrad'da, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve Bosna Hersek'teki entitelerden  Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik görüştü.  
Yerel gazeteciler, ABD'nin kara listesinde olan Dodik'in, Burns ile yaptığı görüşmenin ardından "Sırp Cumhuriyeti, Dayton Barış Anlaşması uyarınca Bosna Hersek'in egemenliğine ve bütünlüğüne hiçbir zaman meydan okumadı ve ayrılma hiçbir zaman politikamız olmadı" dediğini aktardı. 

ABD'nin Dodik rahatsızlığı

ABD'li bir yetkilinin, CIA şefinin ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, "Sırp Cumhuriyeti'nin Rusya yanlısı başkanının rahatsız edici ayrılıkçı söylemleri ve eylemleri" ifadeleri dikkat çekti. 
Ziyareti takip eden Rus Kommersant gazetesi, bu gizlilik perdesini "Belgrad'ın şu anda kendisini içinde bulduğu konumun hassasiyeti" olarak açıkladı. 
Aralarında Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in de bulunduğu Sırp liderlerin, Batı'yı, "AB'nin ihtiyaçları için lityum madenciliğine karşı" Sırbistan çapındaki protestoları desteklemek ve finanse etmekle suçladıklarına işaret etti. 
İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef aldığı saldırıları sürerken, en son Doha'daki müzakerelerde bulanan Burns'ün Balkan ziyareti, Kosova ve Bosna'da yeni bir gerilimi önleme girişimi olarak değerlendirildi.