Gündem

CHP’li Başarır, iktidara çağrıda bulundu

SGK'ye borcu olan belediyelerin, AK Parti dönemine ilişkin borçları konusunda iktidara çağrıda bulunan Başarır, “Bu borçları ödeyeceksin ya da bu borçları sileceksin. Ondan sonra geleceksin benim belediyeme icra ya da ödeme emri yollayacaksın” ifadesini kullandı.

Abone Ol

Samimi Haber/ANKARA

TBMM’de bir basın toplantı yapan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan borçlarının tahsil edilmesi için harekete geçildiğini bildirdiğini hatırlatarak, önemli değerlendirmeler yaptı.

CHP'nin, yerel seçimler sonucunda AK Parti'den devraldığı belediyelerin isimlerini sıralayan Başarır, şöyle konuştu:

Birikmiş borçları bize yükleyemezsiniz

"2004'ten bugüne kadar Bursa'da, Uşak'ta, Kütahya'da, Adıyaman'da; 2019'a kadar Ankara'da, İstanbul'da, Adana'da, Mersin'de biriken borçlar için ne yaptınız? Tek bir icra işlemi yaptınız mı? İller Bankasından tek kuruş kesinti yaptınız mı? Yapmadınız. Ben bir parça edep, utanma diyorum. Çünkü Bursa Büyükşehir Belediyesini yeni kazandık. Vergi ve pirim borcu 4,5 milyar lira. Onu ödedikten sonra benim belediyem hakkında işlem yapacaksın. Bugüne kadar belediyelerin birikmiş borçlarını, pis işlerini bizim belediyelerimize yükleyemezsin."

20 yıldır borçlarını görmezden geldin

Uşak, Zonguldak, Kastamonu, Kütahya, Kırıkkale, Kilis belediyelerinin seçim öncesindeki borçlarına ilişkin verileri de açıklayan Başarır, şöyle devam etti:

“Ankara ve İstanbul'un belediye ve şirketlerinin 2019'a kadar borçlarını bugüne devrettiğimiz zaman 20 milyar lirayı geçiyor. Kendi dönemindeki belediyelerin yaklaşık 20 yıllık borçlarını görmezden geldin, birikti birikti, 'Şimdi sizden istiyorum' diyorsun. Bunun tek sebebi; emekliye, işçiye ve çiftçiye arkasını dönmüş, görmezden gelen bir iktidar var. Bizim belediyelerimiz yurt açıyor, kırtasiye yardımı yapıyor, dershaneler açıyor, halk mutfakları her belediyede açılmış durumda, İstanbul'un hemen hemen her ilçesinde, Mersin ve Adana'nın her mahallesinde insanlara ucuz yemek veriliyor. Halk Ekmek, Türkiye'nin en ucuz ekmeğini veriyor. Çiftçiye gübre, tohum, iş makinesi yardımı yapılıyor. Bunları yapmaktan aciz bir Cumhurbaşkanı ve yönetimi, şimdi belediyeleri çalıştırmamak için 20 yıllık kendi dönemindeki belediyelerin borçlarını tahsil etmeye çalışıyor. Diyor ki 'Ben vermiyorum emekliye, işçiye, öğrenciye. Sen de vermeyeceksin' diyor. Hayır, senin gibi olmayacağız."

Bu borçları ya ödersin, ya da silersin

SGK'ye borcu olan belediyelerin, AK Parti dönemine ilişkin borçları konusunda iktidara seslenen Başarır, “Bu borçları ödeyeceksin ya da bu borçları sileceksin. Ondan sonra geleceksin benim belediyeme icra ya da ödeme emri yollayacaksın” dedi.