CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'ten Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı. Ersoy'un CHP içinde yapılan ve tartışma konusu olan online toplantı ve Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu ile protokol yaptıklarına dair açıklamalarına yönelik sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı'nın açıklamaları tepkileri de beraberinde getirdi. İnternete düşen gizli toplantı için "Etik olarak rahatsız edici bazı uygulamalar var. Parti içi konuları televizyonlarda konuşmayı doğru bulmam" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın T24'ten Cansu Çamlıbel'e verdiği röportajla ilgili soruları da yanıtladı.
Kılıçdaroğlu'na Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın iki seçim arası dönemde ikili protokol imzaladıkları ve protokole göre seçimlerin kazanılması halinde kendisinin İçişleri Bakanı olacağı, Zafer Partisi'ne 2 bakanlık daha verileceği ve MİT Başkanlığı için de sözlü mutabakat sağladıkları şeklindeki açıklamaları soruldu. Kılıçdaroğlu Ümit Özdağ ile protokol imzaladıklarını kabul edip şöyle konuştu:
"ÖZDAĞ İLE ÖZEL PROTOKOL İMZALADIK"
"O protokolle ilgili konuşmam doğru değil. İki kişinin namusuna teslim edilen protokoldür. Açıklamayı ahlaki olarak doğru bulmam. Benim konuşmam doğru değil. Protokol ikimizin arasında imzalandı. Kamuoyuna açık değildi. İkimizin namusuna teslim edildi nokta. Bu konuda yorum yapmam doğru değil. Sayın Özdağ ile sayın Oğan ile yaptıım görüşmelerle ilgili 6 liderin haberi vardı."
Kemal Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın "Zafer Partisi ile partimiz arasında kamuoyuna açıklanan bir protokol imzalanmıştı. Ayrıca iki genel başkan arasında yapılan bir protokol daha vardı. Her iki protokolde de üç bakanlık ve MİT Müsteşarlığına dair bir düzenleme, bir madde yer almamaktadır" şeklindeki açıklamaları da soruldu. Kılıçdaroğlu yayın esnasında protokolü Öztrak'ın bilmediğini doğruladı. Programın ardından sosyal medya Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik tepkilerle doldu taştı. Tepki gösterenler arasında Millet İttifakı üyeleri de vardı. İşte o tepkilerden bazıları.
ÇÖMEZ: "BİZ SAHADAN KENDİSİ İÇİN OY İSTERKEN..."
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve Meral Akşener'in başdanışmanı Turhan Çömez "Biz sahada kendisi için oy isterken, Meğer o, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde pazarlıklar yapıyor, protokoller imzalıyormuş. Arkadaşlarının haberi yok, ittifak ortaklarının bilgisi yok. Hoyratça heba edilmiş bir güven, yeniden kazanılabilir mi Sayın@kilicdarogluk ?" ifadelerini kullarak sosyal medyadan tepki gösterdi.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise sosyal medya hesabından çok sert sözlerle tepki gösterdi.
AĞIRALİOĞLU:"KURALSIZ, İLKESİZ, ÖLÇÜSÜZ, KİYAFETSİZ"
"Dün akşamki programı izledim. Millete hizmet iddialarımızın; hangi ucuz heves ve pazarlıkların, hangi mahcubiyetten mahrum tavırların ve hangi kifayetsiz siyasi kurnazlığın elinde, hususi olarak İyi Parti’ye, umumi olarak da muhalif seçmen ve Türk Milleti’nin değişim umuduna adeta pusu kurularak nasıl heder edildiğini bizzat adayın kendisinden duymuş olduk. İyi Parti’yi masaya, Altılı Masa’yı gizli protokollere, milletin ümidini kendi siyasi hırsına kurban veren bu utanmazlık helalleşme vaatleriyle geçirdiği seçimin sonunda sebep olduğu bu yıkımı kimlerle ve nasıl helalleşerek telafi edebilir? Sizi izleyince herkes aslında kaybetmenizin sadece sizin kuralsız, ilkesiz, ölçüsüz, kifayetsiz adaylığınızın doğal sonucu olduğunu bir kere daha görmüş oldu. Zaman sözlerinin bedelini ödemeye razı olanlar için çok büyük bir imkan ve güçtür. Söyledim, uyardım, yapmayın dedim dinlemediniz. Bu vebale ortak olmayacağım diyerek son bir dönüş imkanı vermeye gayret ettim başaramadım. Hırsınızı devlete sızmak için kullanan şebekelere, emeklerimizi, şerefli gayretlerimizi, millet mücadelemizi kurban verdiniz. Bütün bu olanlardan sonra hissenize bir zerre utanma ve bir küçük özür bile düşmedi. Size yolunuz açık olsun denmez çünkü siz bizzat yolun engelisiniz."
ÖZCAN: "İYİ Kİ KAZANAMAMIŞIZ"
Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: “Altılı Masa’yı Soylu’dan kaçarken Özdağ’a tutulmak için kurmadık, iyi ki kazanamamışız” dedi.
"Başka hiçbir söz ya da açıklama seçim mağlubiyeti nedeniyle duyduğum büyük üzüntüyü ortadan kaldıramazdı. Teşekkür ederim Sn.Kılıçdaroğlu! Ben ve benim gibi sırf bu ülkeye demokrasi, hukuk ve eşitlik gelsin diye gecesini gündüzüne katan binlerce insana büyük bir teselli bahşettiniz! İyi ki olmamış!" ifadelerini kullandı.
YENEROĞLU: "BU KADAR KOLAY HARCANMAMALIYDI"
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu'da bir diğer tepki gösteren isimdi. Yeneroğlu, sosyal medya hesabında "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem, Anayasa Değişikliği Önerisi ve Ortak Mutabakat Metni çalışmaları iki yıllık zorlu bir süreç içinde büyük bir özveri, güven ve şeffaflık zemininde hazırlandı. Çoğu zaman sadece gündüzlerimizi değil, gecelerimizi de bu sürece seferber ettik. Emeklerimizin neticesinde ortaya bir Türkiye vizyonu koyduk. Kaygılarımız hep vardı ama hiçbirisi tünelin sonundaki demokrasi ışığından daha değerli değildi. Güveni zor inşa edersiniz ama çok kolay harcarsınız. Bu kadar kolay harcanmamalıydı" ifadelerini kullandı.
Tepkiler büyüyor. CHP'de yaprak dökümü mü yaşanıyor?
İşte diğer tepkiler:
CHP Sözcüsü Faik Öztrak:
— Umut Mürare (@umutmurare) July 21, 2023
Zafer Partisi ise bakanlıklar ve MİT Başkanlığını içeren bir madde yer almamaktadır.
CHP lideri Kılıçdaroğlu:
Var. Öztrak da bilmiyordu.
Genel Başkan sözcüyü yalanlıyor. Sonra muhalefet neden yaprak dökümü yaşıyor? pic.twitter.com/9phGJQbTBz
Kılıçdaroğlu'nun Ümit Özdağ ile yaptığı gizli protokola masanın ortaklarından yaylım ateşi..
— Zeki Bahçe (@zekibahce) July 21, 2023
İP'li Turhan Çömez
GP Sözcüsü Serkan Özcan
DEVA Partisi İdris Şahin
DEVA Partisi Mustafa Yeneroğlu
İP'li Bilge Yılmaz
Daha bir çok isimden sert tepki geldi
Yaprak dökümü sürüyor pic.twitter.com/ycslGymuXW
Masadaki cümbüş seçimden sonra da devam ediyor: Sırada yaprak dökümü var
— ??AkeyyupAlucluSusmaz ?? (@eyup_aluclu) July 21, 2023
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Kemal Kılıçdaorğlu'nun gizli protokolü kabul ettiği açıklamaya tepki gösterdi:
Allah’tan; “İki kişinin namusuna teslim edilmiş bir protokol..”!!! pic.twitter.com/WUo20eklYS
Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları sonra ittifakta yaprak dökümü yaşanıyor...
— Bayram Bozok (@bayramxbozok) July 21, 2023
Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan:
"Başka hiçbir söz ya da açıklama seçim mağlubiyeti nedeniyle duyduğum büyük üzüntüyü ortadan kaldıramazdı. İyi ki olmamış!" pic.twitter.com/AVsK5FK5Y9
Yaprak dökümü yaşana muhalefette Kılıçdaroğlu'nun gizli protokol açıklamasına tepki yağıyor
— AynurUcar (@AynurUcar10) July 21, 2023
Yavuz Ağıralioğlu:
"Millete hizmet iddialarımızın; hangi ucuz heves ve pazarlıkların elinde nasıl heder edildiğini bizzat adayın kendisinden duymuş olduk." pic.twitter.com/Fxr1V8JGik
Muhalefette yaprak dökümü
— Okçular Tepesi ??1️⃣4️⃣?? (@okcularTepesi14) July 21, 2023
Çoklu masanın üyelerinden DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün geceki açıklamalarına, "Güveni zor inşa edersiniz ama çok kolay harcarsınız. Bu kadar kolay harcanmamalıydı." sözleriyle tepki gösterdi.
Yaprak dökümü yaşana muhalefette Kılıçdaroğlu'nun gizli protokol açıklamasına tepki yağıyor
— ℍ???? (@Vatan_SancAK) July 21, 2023
Yavuz Ağıralioğlu:
"Millete hizmet iddialarımızın; hangi ucuz heves ve pazarlıkların elinde nasıl heder edildiğini bizzat adayın kendisinden duymuş olduk.