Balıkesir’de gençler Ata Emre Akman için toplandı Balıkesir’de gençler Ata Emre Akman için toplandı

Henüz bir karar vermiş değil. Bazı ilçe belediye başkanları da bağımsız olarak seçime girebilir. 

Öte yandan genel merkezde de işler karışık. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in anket sonuçlarını açıklamaması ve parti yönetimine karşı “üslubu” eleştiriliyor. İzmir eleştirilerine yanıt olarak Özel, “CHP’deki değişimi merak edenler, İzmir listesine baksın” diyor. Resmen İzmir ile bir inatlaşma yaşanıyor. 
CHP’nin kalesi İzmir bakalım yerel seçimlerden sonra Cumhur İttifakına kaybedilecek mi?

AKP çok akıllı bir kampanya yürütüyor. CHP küskünlerinin kalbine giden yolu arıyor. CHP’nin “biz ne yaparsak yapalım bize oy vereceksiniz” politikasını bir silah olarak kullanıyorlar. Ama sadece bu kadar da değil aday profilleri ince elenip sık dokunmuş. CHP’nin bölgeyi tanımayan, örgütün istemediği adaylarının karşısına yıllarca sahada çalışmış isimleri getiriyorlar ve mevcutlar içindeki zayıf adaylarını tekrar adaylaştırmıyorlar. Bu işin rakip boyutu. 

Peki CHP ne yapıyor… Kulislerde bir çok ilçenin kaybedilebileceği veya oy kaybı yaşanacağı konuşuluyor. Moraller bozuk. Riskli görülen yerler arasında Karabağlar, Gaziemir, Torbalı, Selçuk, Menderes, Karaburun, Çeşme, Menemen, Bergama, Aliağa, Çiğli… 

Neden mi; Aday profilleri beğenilmiyor. Ayrıca aday gösterilmeyen bazı belediye başkanları bağımsız aday olabilir. Mesela Cumhur İttifakı olarak Çeşme’yi MHP, Karabağlar’ı AKP kazanabilir. Adaylara isyan o kadar büyük ki ilçelerde örgüt eylem yapıyor, aday gösterilmeyen isimler genel merkeze anketleri açıklayın çağrısı yapıyor. Ama duyan yok. 

Tekrar aday gösterilmeyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bir “değerlendirme” aşamasında olduğu söyleniyor. Soyer anket yaptırıyormuş. Karırını ona göre verecek. Ankette iki soru soruluyor. “Soyer olmadan CHP kazanır mı?”, “Tunç hangi partiden aday olmalı?” 

Soyer’in yerine aday gösterilen Tugay’ın partinin yaptırdığı anketlerde yüzde 1 aldığı belirtiliyor. Öte yandan hakkındaki rant iddiaları tabanı oldukça rahatsız ediyor. Tugay bir de üzerine adaylık konuşması sırasında herkese ev sözü verince istenilen rüzgar da yakalanamadı. 
Tablo bu… 

İzmir’de 30 ilçe var. 23’ü CHP’de. Buyurun hesabı siz yapın. 
Peki genel merkez bu hatasından döner mi? Bence hayır. İlginç bir inatlaşma söz konusu. İzmir eleştirilerine Özel’in verdiği ve sürekli tekrar ettiği yanıt “CHP’deki değişimi merak edenler, İzmir listesine baksın.” İzmirlilerin sinir uçlarıyla oynanıyor resmen. İzmir listelerinde etkili olan iki milletvekili Deniz Yücel ve Murat Bakan bile birbirleriyle ters düşüyor. 
Aday belirleme süreci devam ediyor. MYK üyeleri de PM üyeleri de Özel’in tarzını beğenmiyor. Anketleri soranlara anketler gösterilmiyor. Soranlara da Özel sert çıkıyor. Parti koridorlarında “Bu üslup bir genel başkana yakışmıyor” yorumları yapılıyor. 

Şimdi bir de belediye meclis üyeliklerinde büyük tartışmalar çıkacağa benziyor. 20 Şubat’ta adaylık süreci bitiyor. Bu tarihten sonra kimlerin bağımsız ya da başka partilerden aday olacağını göreceğiz. En sağlıklı değerlendirme o zaman yapılabilir. Ama aday gösterilmeyen belediye başkanları CHP Genel Merkezi’nden anket dökümlerini dilekçeyle başvuruda bulunarak istemeye hazırlanıyor. Bakalım neler olacak!