Gündem

CHP iktidarla yeni anayasa için anlaştı mı? Pazarlık için masada neler var?

Bir yeni anayasa tartışmasıdır sürüp gidiyor. İlginçtir yıllardır kuvvetler ayrılığı ve güçlendirilmiş parlamenter sistemin ateşli savunucusu CHP’den ‘yeni anayasa’ ile ilgili düşük tonlu açıklamalar geliyor.

Abone Ol

Cumhur Altıok yazıyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yeni anayasa ile ilgili soru yöneltildiğinde, “Mevcut anayasaya uymayan bir yapıyla yeni anayasa yapılamayacağını, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiğini” söylüyor. Hiç güçlendirilmiş parlamenter sistemden bahsetmiyor. Dikkat çekici olan son günlerde CHP yönetiminin ‘altılı masanın hazırladığı anayasanın altına imza atacağını’ söylemesi.

Peki altılı masanın anayasası nasıl bir anayasa? İşte bazı temel maddeler şöyle:

“Partili Cumhurbaşkanlığı dönemi kapanacak, Cumhurbaşkanı 7 yıllığına halk tarafından seçilecek ve seçimle beraber partisiyle ilişkisi sona erecek. Görevi sona eren bir Cumhurbaşkanı, seçimle gelinen siyasi bir görev üstlenemeyecek. Cumhurbaşkanına, TBMM Başkanı vekalet edecek. Cumhurbaşkanının kanunlar üzerindeki zorlaştırıcı veto etkisi sona erdirilip geri gönderme hakkı veriliyor.

Siyasi parti kapatma davalarının açılması zorlaşacak. Kapatma davasının açılabilmesi, TBMM’nin üçte ikisinin oyuyla alınacak izne bağlanıyor. Milletvekillerinin Meclis kürsüsünde kullandığı ifadelerin parti kapatma davalarında delil olamayacak…

Milletvekili dokunulmazlığın kaldırılması zorlaştırılacak. Milletvekili düşme kararında bireysel başvuru yoluna gidilmiş ise Anayasa Mahkemesinin kararı beklenecek. 

İçişleri Bakanlığı’nın belediye başkanlarını ve meclis üyelerini görevden uzaklaştırma yetkisi kaldırılıyor. Onun yerine Danıştay kararı şartı getiriliyor. Görevden uzaklaştırmanın en fazla altı ay sürebileceği düzenleniyor.”

Bunları neden anlatıyorum. CHP’nin değişim ekibi altılı masanın varlığına bile lanet okuyacak kadar ileri eleştiriler getirerek ‘değişim’ kampanyasındaki sözlerini unutması sizce de ilginç değil mi? Özel, yetkileri kısıtlanmış bir cumhurbaşkanı istiyor. Yani “Meral ablasının’ yolundan giderek ‘başbakan’ olmak istiyor. Böylece rakibi Ekrem İmamoğlu’na karşı güç kazanıyor… İktidar olmakta iddialı. Bunu tabi zaman gösterecek ama parti içi dengeyi sağlayamayan değişim ekibi resmen çalıyı dolanmak istiyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu işin neresinde peki? Yeni anayasa ile yeni kurallar mevcuttaki iki dönem kuralını rafa kaldıracak. Ne diyor altılı masa “Cumhurbaşkanı 7 yıllığına halk tarafından seçilecek”…Yeniden ilk kezmiş gibi bu kez yedi yıllığına seçilmiş olacak. Tutukluların serbest kalması, kayyum uygulaması, İstanbul Sözleşmesi, Cumhurbaşkanının bütçe yapmak gibi yetkilerinin kısıtlanması vb. başlıkların hayata geçmesi durumunda Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğunda geçen süreyi sıfırlayarak tekrar aday olmasına razı gözüküyor. 

CHP içindeki ‘Cumhurbaşkanı adayı kim olacak’ tartışmalarının şimdiden başlamasının nedeni de bu… 

Erdoğan boşuna CHP’yi ziyaret etmiyor. Boşuna bütün iktidar destekçisi medya ekibi bu görüşmeleri alkışlamıyor.  Pasta büyük. Hepimize yeter! Gelin paylaşalım.