Prof. Dr. Hastürk, yaptığı açıklamada, akıllı cep telefonlarının hayatı kolaylaştırmasına rağmen insan sağlığında ciddi sıkıntılara yol açtığını vurguladı. "Bunlardan en çok bilinen ve tespit edilen kas iskelet sistemi, eklemler ve sinir dokusu üzerine verdiği harabiyettir. Aynı duruş pozisyonundaki tekrarlayıcı el, bilek ve dirsek hareketlerinin bağımlılık derecesinde devam etmesi, eklem bölgelerinde sertleşme, kireçlenme ve iltihaplanmaya bağlı olarak da sinir dokusunda baskıya ve hasara yol açıyor. Ağrı ve uyuşma en çok başvurulan hasta problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır," dedi.

Beyin Fonksiyonları Üzerine de Etki Ediyor

Cep telefonlarının aşırı kullanımı nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların tedavisinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Hastürk, burada en önemli tedavinin bağımlılık derecesini azaltmak olduğunu söyledi. Ağır vakalar için cerrahi tedavinin gerektiğini dile getiren Hastürk, cep telefonlarının beyin fonksiyonları üzerine de etkisi olduğunu ifade etti.

"Birçok araştırma, cep telefonu kullanımının beyin fonksiyonları üzerindeki etkisini kanıtlamıştır. Özellikle psiko-sosyal stres, gerilim, uykusuzluk, baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı gibi etkileri nettir. Alzheimer gibi bazı beyin fonksiyonlarını etkileyen hastalıklar veya bazı iyi huylu beyin tümörleri üzerine de etkisi halen tartışılmaktadır," diye konuştu.

Stres sindirim sisteminizi olumsuz etkiliyor: Stresi yönetmenin yolları Stres sindirim sisteminizi olumsuz etkiliyor: Stresi yönetmenin yolları

Hastürk, radyofrekans kullanımının artmasıyla birlikte stres, gerilim, baş ağrısı ve dikkat bozukluğunun toplumda görülme sıklığının da arttığını belirtti. "Gençlerde okullarda ve derslerde başarısızlıkla dikkat dağınıklığı, orta ve ileri yaş grubunda ise hafıza problemleri ve unutkanlığa yol açmaktadır. Hatta çıkan son yayınlarda, Alzheimer gibi ciddi nörolojik hastalıklara sebep olduğu bildirilmektedir," dedi.

Bu tür olumsuz etkilerin önüne geçmek için cep telefonu kullanımının kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle gençlerin teknoloji bağımlılığından korunması için bilinçli adımlar atılmasını tavsiye ediyor.

Editör: Elif Erbay