Rusya’da Tu-22M3 bombardıman uçağı düştü Rusya’da Tu-22M3 bombardıman uçağı düştü

Fransa’da restoran, cafe, bar gibi işletmelere yönelin telif hakları konusunda sıkı denetim getirilmesini sağlayan Yazarlar, Besteciler ve Müzik Yayıncıları Derneği (Sacem) bu kez cenaze nakil firmalarını mercek altına aldı.

Ticari kuruluş ve işletmelere yönelik halka açık şekilde yapılan müzik için telif ödeme zorunluluğu ilk kez bir cenaze nakil firmasına uygulandı. Paris Asli Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz hafta telif hakkı ile ilgili görülen davada emsal teşkil edecek nitelikte bir karar çıktı.

Organizasyonunu üstlendiği bir cenaze töreninde izin almadan kullandığı müzik parçaları için Sacem tarafından mahkemeye verilen OGF adlı cenaze nakil firması suçlu bulundu.

Cenaze töreninin “ailevi ve özel yaşam alanı” çerçevesinde gerçekleştiğini ifade eden şirket avukatı, müziğin cenazelerin geleneksel bir parçası olduğunu ve kâr amacı taşımadığı gerekçesiyle suçlamaları reddetti.

Ancak OGF şirketinin ticari bir işletme olduğunu belirterek Sacem’e 115 bin euro telif hakkı cezası ödemeye mahkum etti. Karar bir üst mahkemede onaylanırsa emsal teşkil edecek.