Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi (SEDE) üyelerinin kişisel telefonlarında casus yazılım izlerine rastlanması, büyük endişe yaratıyor. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, yaptığı açıklamada, SEDE Komitesi üyelerinden 2'sinin telefonlarında casus yazılım bulunduğunu doğruladı. Bu durum, SEDE Komitesi'nin ve üyelerinin hassasiyetle ele aldığı jeopolitik dosyalar ve güvenlik konuları açısından büyük bir risk oluşturuyor.

Colard, olayın ardından tüm AP üyelerine yönelik bir çağrıda bulundu. Üyelerin teknolojik cihazlarını taramadan geçirmelerini isteyen Colard, "Bu tür casus yazılım saldırılarına karşı daha dikkatli olmalıyız" şeklinde konuştu. Casus yazılımın hangi tarafından veya kim tarafından yüklendiği konusunda ise henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü

AP'nin siber güvenlik önlemlerinin artırılması ve üyelerin bilgi güvenliğinin sağlanması için çalışmaların hızlandırılması bekleniyor. Bu olay, Avrupa Parlamentosu'nda siber güvenlik konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

250 Vekilin cihazı tarandı

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Mart 2022'de bazı milletvekillerinin cihazlarında casus yazılım bulunması sonrasında tüm AP üyelerine kişisel cihazlarında casus yazılım taraması yapma imkanı sundu. Bu kapsamda Nisan 2022'de başlayan tarama sürecinde şimdiye kadar 250'den fazla AP üyesinin cihazına yönelik 500'den fazla tarama gerçekleştirildi.

Tarama prosedürü gereği, kişisel cihazında olası tehlike unsuru tespit edilen AP milletvekili, siber güvenlik servisleri tarafından derinlemesine analiz edilir ve ardından milletvekili süreçle ilgili bilgilendirilir. Bu adım, AP üyelerinin siber güvenliklerinin korunmasına yönelik alınan önemli bir tedbirdir.

AP Başkanı Metsola, casus yazılım taramalarının devam edeceğini ve üyelerin siber güvenlikleri konusunda en üst düzeyde koruma sağlanacağını belirtti.