Canlar enkaz altındayken ihale paylaştılar!..

Ve bir başka acı gerçek ise depreme sadece büyük inşaat müteahhitlerinin hazır olduğuydu. Mesela; enkaz altında naaşları dururken Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın deprem konut ihalelerinin düzenlenmesi ve müteahhitlere pay etmesi gerçeği vicdanları kanatıyordu. Oysa, 6 Şubat büyük depreminin enkazının kaldırılması mayıs ayının ilk haftasında mümkün olmuştu.

Abone Ol

Türkiye’yi sarsan büyük acılara neden olan Kahramanmaraş Depremi kimilerine rant kapısı oldu.

Gerek devlet ihaleleri gerek belediye ihaleleri sizlerin de bildiği gibi hak edene değil ilişkisi olana gitti malumunuz. Evet, konumuz yine ihale ama bu ihaleler içimizi acıtacak düzeyde gerçekleşiyordu. Deprem felaketi 6 Şubat günü yaşanıyor ve özellikle Hatay’da haritadan silinecek bir büyüklükte yıkım yaşandı.

Yıkıma geç müdahale, organizasyon aksaklıkları hepimizi çok üzerken siyasilerin ve müteahhitlerin kirli beklentileri girmesi gerçeği ile yine yüzleşmek zorunda kalınıyordu.

Mesela; enkaz altında naaşları dururken Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın deprem konut ihalelerinin düzenlenmesi ve müteahhitlere pay etmesi gerçeği vicdanları kanatıyordu. Oysa, 6 Şubat büyük depreminin enkazının kaldırılması mayıs ayının ilk haftasında mümkün olmuştu.

Ve bir başka acı gerçek ise depreme sadece büyük inşaat müteahhitlerinin hazır olduğuydu.

ENKAZ ÜSTÜNDE KONUT İHALESİ

Son haber dosyamızda Şırnak Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Yarka’nın şirketi ve aldığı ihaleleri yazmıştık. Şirket yönetimini kardeşi ve oğluna bırakan Yarka’nın, deprem ihalelerinden de 6 milyarlık TL’lik bir pay aldığını belgeler üzerinden anlatmıştık. Yarka’nın bir de geçmişte resmi ortaklık kurduğu bir şirketten bahsedeceğiz.

Egemen İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi.

Devlette ihaleler bazen zoraki dostluklar kurulmasını mecbur edebiliyordu ve öyle de oldu.

2019 yılında May İnşaat ile Egemen İnşaat arasında bir resmi ortaklık kurulduğunu söylüyor bize resmî belgeler. Bu ortaklığın sürüp sürmediği konusunda ise şu an için bir bilgimiz yok. Buradan çıkaracağımız anlam ihaleler belli firmalar arasında sürekli olarak pay edildiği gerçeğiydi.

BİNLERCE İNSAN KURTARILMAYI BEKLİYORDU

Evet…Evet…Evet!

Binlerce yurttaşımız enkaz altında kurtarılmayı, yine binlercesi ise yakınlarının naaşlarına ulaşmayı bekliyordu, ama diğer taraftaki güruh kendilerine verilecek ihalelerin sabırsızlığını yaşıyordu.

Kahramanımız Egemen İnşaat, deprem ihale akınına kapılıyor ve ilk büyük işini 3 Mart 2023 günü almayı başarıyordu. Ardından 7 Nisan günü de büyük bir ihale daha alıyordu. Ne büyük tesadüftür ki aynı gün aynı ihalenin tıpatıp bir benzerini May İnşaat’ın alması da unutulmuyordu…

Lafı daha fazla uzatmadan, acımızı daha da ağırlaştırmadan Egemen İnşaat’ın deprem bölgesi fatihine dönüştüğünün kanıtlarını verip bitiriyoruz.

Ne diyelim ki?

Böyle başa böyle tarak!

Hatay İli, Payas İlçesi, Çağlalık Mahallesi 821 Adet Konut ve 36 Adet Dükkân İnşaat İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi.

3 Mart 2023.

İhale bedeli: 1 milyar 145 milyon TL.

Hatay İli 3 Üncü Etap Kırsal 500 Deprem Konutu Yapım İşi

7 Nisan 202.

İhale bedeli: 1 milyar 673 milyon 700 TL.

6. Etap Kırsal 800 Deprem Konutu Yapım İşi.

24 Nisan 2023.

İhale bedeli: 2 milyar 519 milyon TL.

8. Etap Kırsal 745 Adet Deprem Konutu 160 Adet Ahır Yapım İşi.

27 Nisan 2023.

İhale bedeli: 2 milyar 599 bin TL.

510 Adet Geçici Barınma Birimi İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi.

28 Nisan 2023.

İhale bedeli: 180 milyon 700 bin TL.

Hatay İli, Antakya İlçesi, Dikmece Mahallesi 1415 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi:

15 Mayıs 2023…

İhale bedeli: 2 milyar 835 milyon TL

Egemen İnşaatın deprem bölgesinden aldığı ihale payının toplamı 10 milyar 952 milyon 400 bin TL oldu.