Gündem

Bunun adı ‘siyasi ayrıcalık’... Milletvekilleri trafik cezalarından muaf olacak!

Milletvekilliğinin ‘görev yeri’ değil, bir ‘şans mesleği’ne dönüştürülmesi sürecine bir yenisi eklenmek üzere. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un önünde imzalanmayı bekleyen yeni uygulamaya göre, milletvekilleri trafik cezalarından da muaf olacak.

Abone Ol

Dünyada bir milletvekilinin en çok ayrıcalığa, muafiyete ve hakka sahip olduğu ülkelerden biri olan Türkiye, yeni bir ‘ayrıcalık öyküsüne’ tanık olmak üzere. İddiaya göre, imzalanmak üzere olan yeni bir uygulamaya göre, milletvekilleri trafik cezalarından da muaf olacak. 
Sözcü’nün haberine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) BaşkanıNuman Kurtulmuş’un önünde bulunan ve imzalandığında yürürlüğe girecek olan yeni uygulamaya göre, eski ve yeni milletvekilleri trafik cezalarından muaf olacak. 
Eski ve yeni toplam 3 bin 600 milletvekilini kapsayacak uygulamada, milletvekilinin aracı kırmızı ışıkta da geçse, hız sınırını da aşsa, hatalı park da yapsa trafik cezası yazılamayacak. 

Kurtulmuş’un onayına sunulan karara göre, halihazırda milletvekilliği yapan kişilerin 2 aracı ve eski milletvekillerinin ise 1 aracı trafik cezalarından muaf tutulacak. Kurtulmuş bu kararı onaylarsa, milletvekilleri trafik cezalarından muaf hale gelecek. Böylece, sağlıktan yemeğe, ulaşımdan maaşa kadar birçok alanda halkın tepkisini çeken ayrıcalıklara ve muafiyetlere sahip milletvekilleri, yeni bir “hakka” daha sahip olacak. 

“BIRAKIN KENDİNİZE SÜREKLİ İMTİYAZ SAĞLAMAYI”

İbretlik olay, eski CHP’li milletvekili ve sanatçı Sabahat Akkiraz’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım üzerine ortaya çıktı. Akkiraz, kendisinin de bu imtiyazdan yararlanabileceğini öğrendiğini belirterek sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Akkiraz, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"TBMM Milletvekili Hizmetleri Başkanlığından aradılar; dilekçeyle başvurursam 1 aracım trafik cezalarından muaf olacakmış! Neden? Kurallara uymama hakkım mı var? Kurallar herkes içindir. Geçiş üstünlüğü olan araçlar kanunla belirlenmiştir. Bırakın kendinize sürekli imtiyaz almayı".

ESKİ MİLLETVEKİLİNİN RESMİ GÖREVİ NEDİR?

Düzenlemenin, “resmi görev gibi belirli durumlarda” milletvekillerine hak ve geçiş üstünlüğü tanıyacak şekilde bir sunumla yürürlüğe sokulmaya çalışıldığı öğrenildi. Ancak, kapsama alanına “eski milletvekili” konumundaki kişilerin de alınması; “Eski milletvekilinin nasıl bir resmi görevi olabilir?” şeklinde tepkilere neden oluyor. Bu durum bile, uygulamanın belirli bir kesime, yasalara ve toplumsal dengelere aykırı bir ayrıcalık sağlamaya yönelik olduğu izlenimi oluşturmaya yeterli. 

MİLLETVEKİLİ KİŞİSEL ARACIYLA RESMİ GÖREVE GİDER Mİ?

Dahası, getirilmeye çalışılan yeni uygulamanın, milletvekilinin “kişisel araçlarını” trafik kurallarından ve cezalarından muaf tutmaya yönelik olarak hazırlanması, halktan büyük tepki görmeye başladı. 

TEPKİLER ONAYI ÖNLEYEBİLİR 

TBMM Başkanı Kurtulmuş’un imzalaması durumunda yeni uygulama yürürlüğe girecek. Ancak kamuoyunda daha şimdiden oluşan büyük tepkinin onay sürecini etkileyebileceği, hatta önleyebileceği iddia ediliyor.