Sağlığı koruyan besinlerin olduğu kadar sağlığınıza olumsuz etki eden zararlı yiyeceklerde bulunmaktadır. Özellikle beyin için zararlı olan besinleri tüketmek ileride beyin sağlığınızın etkilenmesine neden olacaktır. Peki beyne zarar veren yiyecekler hangileri  hangi besinler sağlığınızı olumsuz etkiler işte o besinler;

Şekerli Ürünler

Aşırı şeker tüketimi nedeni ile şekerin hafızayı zayıflatma etkisi belirlenmiştir. Genelde nörolojik durumlara yol açan şeker öğrenme güçlüğüne neden olur. Şeker tüketiminin günlük olarak ölçüsüne dikkat edilerek aşırı şeker tüketiminden kaçınmak gerekir. 

Fast Food

Günümüzde yeme alışkanlıklarının değişmesi hızlı yeme alışkanlığı nedeni ile insanların yoğun tempolu hayatında fast food alışkanlığı tüketimi fazlalaşmış bu nedenle yoğun olarak tüketilen bu besinler nedeni ile yapılan araştırmalara göre bu besinlerin beynin kimyasal yapısını bozduğu ortaya çıkmıştır. Katkı maddelerinin kullanılması nedeni ile motivasyon eksikliği, depresyon ve hafızada zayıflık bu besinlerin beyni nasıl etkilediğinin kanıtıdır.  

Bu Yiyecekleri Tüketmek

Kızartma 

Yapay tatlandırıcı işlenmiş gıdalar  ve katkı maddelerinden elde edilmiş besinler çocuklar ve yetişkinlerde beyinde tahribata yol açmaktadır. İşlenmiş ve kızartma tarzı yemeklerde beyne zarar verir. En tehlikeli ve toksit içeren yağ ise Ayçiçek yağı olarak bilinmektedir. 

Alkol

Karaciğere ciddi anlamda hasar veren alkol düşünme yeteneğini de etkilemektedir .Ayrıca alkolün beyin hasarına neden olduğu ve kalıcı hasar gibi sonuçlara neden olduğu kanıtlanmıştır. 

İşlenmiş Ve Önceden Pişmiş Gıdalar

İşlenmiş gıdalar ve kızartma türü besinler merkezi sinir sistemini etkileyen ve zarar veren besinlerdendir. Bu besinlerin aşırı tüketim ile Alzheimer gibi rahatsızlıklara beyinde bazı bozukluklara sebep olmaktadır. 

Tuzlu Besinler

Özellikle kalp için zararlı olan tuz içeriğinde sodyum bulundurduğundan beyin içinde zararlı bir besindir. Tuzlu besinler düşünme yeteneğinde olumsuz sonuçlara neden olur. Aşırı tuz kullanım sonrasında zeka geriliği gibi beyni etkileyen sonuçlarla karşılaşılabilir. 

İşlenmiş Protein

Kas yapıcı olarak bilinen proteinler genelde et, yumurta, süt ve peynir gibi birçok besinde bulunmaktadır. Piyasa da işlenmiş olarak satılan salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş besinlerde sinir sistemini tahribe yol açtığı için bu besinlerin tüketimi de beyne zarar verir.   

Trans Yağlar

Bu yağlar özellikle kolestrol ve kalp problemlerini tetiklediği için uzak durulması olan besinler içinde yer almaktadır. Ciddi sorunlar oluşturan bu yağların obezite sorununun da tetiklediği bilinen zararlarındandır. Beyne daha fazla etki eden bu yağlar beynin işleyişini yavaşlatır. İleriki zamanlarda yaşlılık hastalığı olarak bilinen alzhiemeri tetiklediği görülmüştür.

ASYOD Üyesi Prof. Dr. Özlü: "Uzayan öksürüğü ciddiye alın, bu bir alarmdır" ASYOD Üyesi Prof. Dr. Özlü: "Uzayan öksürüğü ciddiye alın, bu bir alarmdır"

Yapay Şeker Tatlandırıcılar

Kilo vermek için kullanılan yapay tatlandırıcılar uzun süre kullanıldığı taktirde beyinde ciddi anlamda hasar vermektedir. Unutkanlık baş gösteren yapay tatlandırıcılar kalorisi az olsa da daha çok beyin için zararlı olduğundan kullanılması sakıncalı olan  ürünlerdendir.

Nikotin

Aşırı sigara tüketimi nikotin nedeni ile vücudun organlarından beyin için oldukça zararlıdır. Nikotinin beyne giden kanı engellediği ve oksijene engel olduğu bilinmektedir.  Oksijen gitmeyen beyinde büyük hasarlar  oluşmaktadır.