Dilan Polat cezaevinde intihara kalkıştı! Hastaneye kaldırıldı Dilan Polat cezaevinde intihara kalkıştı! Hastaneye kaldırıldı

Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük mimarlarından Mimar Sinan tarafından 1571-1577 yılları arasında inşa edilen Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü, Bosna Hersek'in doğusunda Drina Nehri üzerinde yer almaktadır. 477 yıllık geçmişe sahip köprü, UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştır.

Bosna Hersek’te Bir Osmanlı Hikayesi (1)

Köprü, Osmanlı padişahı III. Murad'ın veziri Sokullu Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Köprü, 1799 yılındaki Rus-Avusturya Savaşı sırasında yıkılmış, ancak 1856 yılında yeniden inşa edilmiştir. 1949 ve 1960 yıllarında da restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Bosna Hersek’te Bir Osmanlı Hikayesi (2)

1992-1995 Bosna Savaşı sırasında köprü tekrar zarar görmüş, ancak Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından 2010 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşmuştur.

Drina Nehri üzerinde yer alan köprü, 111 metre uzunluğunda ve 17 metre genişliğindedir. Köprü, 11 kemerli olup, her kemer 20 metre genişliğindedir. Köprünün taşları, Drina Nehri'nin yakınındaki taş ocaklarından getirilmiştir.

Bosna Hersek’te Bir Osmanlı Hikayesi

Köprü, Bosna Hersek'in en önemli tarihi ve turistik yapılarından biridir. Köprü, Nobel ödüllü yazar İvo Andric'in "Drina Köprüsü" adlı romanına da ilham kaynağı olmuştur.