Mülkiye müfettişlerinin, 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasının meydana geldiği Grand Kartal Oteli ile ilgili hazırladığı ön raporda, otelin denetim yetkisinin Bolu İl Özel İdaresi’ne ait olduğu ifade edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Belediyesi’nin yetkilerinin tartışılmadığı raporda, otelin daha önce üç kez ruhsat aldığı kurumun Bolu İl Özel İdaresi olduğu belirtilirken, itfaiye raporu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı raporlarının da ruhsat dosyasının bir parçası olduğuna dikkat çekildi.
Raporda, yangın felaketinin gerçekleştiği Grand Kartal Otel’inin İl Belediyesi sınırları dışında İl Özel İdaresinin yetki alanında olduğu belirtildi. Bununla birlikte, raporda İl Özel İdaresi’nin yetki ve imtiyazlarına yönelik olarak, “5302 sayılı İl Özel idaresi Kanunu’nun 7. maddesinde İl Özel İdaresi’nin yetki ve imtiyazları sayılmıştır. Bu yetkilerden birisi de maddenin (g) bendinde düzenlendiği üzere belediye sınırları dışındaki gayri sıhhî müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermek ve bu işyerlerini denetlemektir” denildi.
Raporda, Bolu İl Özel İdaresi tarafından Grand Kartal Otel için 26 Kasım 2007, 3 Mart 2008 ve 29 Aralık 2015 tarihlerinde üç ayrı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği belirtildi. Ruhsatların, otelin adres ve şirket ismi değişiklikleri nedeniyle güncellendiği ve her seferinde bir önceki ruhsatın iptal edilerek yeni bir ruhsat düzenlendiği vurgulandı.
İL ÖZEL İDARESİ 5 KEZ DENETLEMİŞ
Raporda, Grand Kartal Otel’in Bolu İl Özel İdaresi tarafından 17 Mart 2011, 28 Ocak 2016, 21 Ocak 2019, 8 Şubat 2021 ve 14 Şubat 2024 tarihlerinde toplamda 5 kez denetlendiği bilgisine yer verildi. Denetimlerin mutfak bölümleri, gıda hazırlama, gıda muhafazası, içme ve kullanma suyu temini, havalandırma sistemi, personel hijyeni ve gıda güvenliği alanlarında yapıldığı belirtildi. Denetimi gerçekleştiren personelin sağlık teknisyeni ve gıda mühendisi olmasından dolayı sadece kendi alanlarında denetim yaptığı ifade edildi.
Ayrıca, her yıl denetleme yapacak bir komisyonun oluşturulabilmesi için Ruhsat Denetim Müdürlüğü’nün İl Özel İdaresi Sekreteri’nden ‘olur’ aldığı bilgisi de raporda yer aldı.
Raporda, yapılan bu denetimlerin ‘iyi niyetli denetim’ olarak kabul edilmesine rağmen, Gayrı Sıhhi İl Özel İdaresi Kanunu’na göre belediye sınırları dışındaki istirahat ve eğlence yerlerini denetleme yetkisinin de İl Özel İdaresi’nde olduğuna dikkat çekildi. Ancak yapılan denetimlerin, yasanın belirttiği kapsamda olmadığı ve eksiklikler bulunduğu vurgulandı.
GENEL SEKRETER SORUMLU
Raporda, Grand Kartal Otel’deki denetimlerin belli dönemlerde yapıldığı ancak bu denetimlerin içeriğinin doğru ve etkin bir şekilde planlanmadığı ifade edildi. Bu eksiklikler nedeniyle, gözetim, sevk ve idare yetkisini etkin bir şekilde kullanmadığı ve denetimle ilgili aksaklıkların zamanında tespit edilmesi için gerekli adımları atmadığı için Genel Sekreter Sırrı Kösterili’nin hukuken sorumlu olduğu belirtildi.
Ayrıca, görev, yetki ve çalışma yönergesine göre uzun bir süredir kendisine bağlı birim olarak çalışan ruhsat ve denetim müdürlüğünün yaptığı iş ve işlemlerden haberdar olduğu halde, bu işlemlerin içeriklerine ilişkin gerekli özeni göstermediği vurgulandı. 6 aylık denetimlerde sadece istatistiki verilere dayanarak iş ve işlemlerin esasına inmeyen Kösterili’nin, denetimle ilgili eksiklikleri zamanında tespit edebilmek için gerekli kararları almadığı, bu durumun da Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal’ın hukuken sorumlu olduğu ifade edildi.
Raporda, Sırrı Kösterili ve Bünyamin Bal hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiği ve her iki ismin de savcılık soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi.