Dünya

BM Genel Kurulu’nda bir ilk! İsrail işgalinin sona erdirilmesi görüşülüyor

BM Genel Kurulu’nda, ilk defa üye ülkeler Filistin’in talebini görüşmek için acil oturum düzenlendi.

Abone Ol

BM üyesi ülkeler, salı günü Filistin’in sunduğu İsrail’in işgal ettiği topraklardan 12 ay içinde resmen çekilmesi talebini görüştü.

İsrail'in tepki gösterdiği metin, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in 1967'den bu yana sürdürdüğü işgali yasadışı olarak niteleyen tavsiye kararına dayanıyor.

Filistinlilerin talepleri

Genel Kurul’da görüşülen talepte, "İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarındaki hukuka aykırı varlığına mümkün olan en kısa sürede son verme yükümlülüğü altındadır" ifadeleri yer aldı.

Arap ülkeleri, bu yılki Genel Kurul oturumunun açılışından önce olağanüstü toplantı talep etti.

BM'deki Filistin Büyükelçisi Riyad Mansur pazartesi günü yaptığı açıklamada, " uluslararası toplumun ve Uluslararası Adalet Divanı'nın tarihi kararının baskısını kullanarak İsrail'i davranışlarını değiştirmek için harekete geçin" dedi.  

Çarşamba günü saat 11:00'de oylanması beklenen taslak kararda, "İsrail'in işgal altındaki Filistin Toprak’larındaki yasadışı varlığına gecikmeden son vermesini" ve bunun "kabulünden itibaren en geç 12 ay içinde" yapılmasını talep ediyor.

İlk taslak metinde sadece altı ay süre veriliyordu.

İsrail salı günü kararı kesin bir dille reddetti.

İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon, "Filistinlilerin BM sirkini izlemek için burada toplandık. Kötülüğün haklı, savaşın barış, cinayetin haklı görüldüğü bir sirk" dedi.

Bağlayıcılığı olmayan karar tasarısında, İsrail güçlerinin Filistin topraklarından çekilmesi, yeni yerleşim birimlerinin kurulmasının durdurulması, ele geçirilen toprak ve mülklerin iade edilmesi ve yerlerinden edilen Filistinlilerin geri dönme hakkı talep edildi.

Ayrıca devletler, İsrail'e silah sevkiyatını durdurmaya yönelik adımlar atmaya çağrıldı.

Riyad Mansur, salı günü yaptığı açıklamada "Filistinliler sadece hayatta kalmak değil yaşamak istiyor. Evlerinde güvende olmak istiyorlar" ifadeleri ile Filistinliler tarafından sunulan ilk karar tasarısı üzerine tartışmayı başlattı.

Mansur, "Bu insanlık dışılığa son verecek değişimin gerçekleşmesi için daha kaç Filistinlinin öldürülmesi gerekiyor?" diye sordu.

Mansur, UAD'nin görüşünün "tarihi bir görüş olduğunu, zira mahkemenin İsrail işgalini ilk kez bir bütün olarak incelediğini" belirtti.

ABD talepleri kışkırtıcı buldu

ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, taslak kararı barış davasına katkı sağlamayacağını söyleyerek “kışkırtıcı" olarak niteledi.

Thomas-Greenfield, "Hamas'ın, bir terör örgütü olarak, şu anda Gazze'de güç, kontrol ve nüfuz sahibi olduğu gerçeğini de kabul etmiyor" dedi.

ABD’nin müttefiki İsrail'e yönelik kınama kararlarını defalarca reddettiği Güvenlik Konseyi, Gazze konusunda büyük ölçüde tepkisiz kalırken Genel Kurul, son 11 ayda Filistinli sivilleri destekleyen çeşitli metinleri kabul etti.

BM Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını 143 lehte, 9 aleyhte ve 25 çekimser oyla kabul etmişti.

Bu öneri daha önce Washington tarafından Güvenlik Konseyi'nde reddedilmişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 41 bin 252 kişi hayatını kaybetti, 95 bin 497 kişi yaralandı.