Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz kurlarına müdahalesinin Ağustos ayında 226 milyar doları aştığını ve bu rakamın aylık ortalama 11 milyar dolarlık müdahaleye denk geldiğini açıkladı.

"AYLIK ORTALAMA 11 MİLYAR DOLARLIK MÜDAHALE"

Baziki'nin sosyal medya hesabı X'ten paylaştığı bilgilere göre; Merkez Bankası'nın döviz kurlarına müdahalelerinin, Ağustos ayı itibarıyla toplamda 226 milyar doları bulduğu hesaplanmıştır. Bu miktarın aylık olarak ortalama 11 milyar dolarlık bir müdahaleyi temsil ettiği belirtilmektedir.

"NEGATİF OLAN NET REZERVLERİ DAHA DA NEGATİF"

Ayrıca, Türkiye'deki sermaye kontrollerini hafifleten regülasyon değişikliklerinin, ilerleyen dönemlerde bazı zorluklara işaret edebileceği ifade edilmiştir. Bu büyük rezerv kaynaklarından birinin tükenmesi, aynı hızda devam eden döviz müdahaleleri nedeniyle TCMB'nin mevcut olarak negatif olan net rezervlerini (swaplar hariç) daha da negatif hale getirebilir.

"MÜDAHALE HACMİ DAHA FAZLA OLABİLİR"

Bununla birlikte, veri eksikliği nedeniyle Baziki'nin hesaplamalarının bazı varsayımlara dayandığı ve ihracat geliri devirlerinin düşük olması durumunda müdahale hacminin daha düşük olabileceği, diğer yandan yabancı para kaynaklı kredi miktarının yüksek olması durumunda ise müdahale hacminin daha fazla olabileceği belirtilmektedir.