ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ürdün'deki toplantının ardından yaptığı basın toplantısında, “ABD, Türkiye, Avrupa Birliği ve Arap ülkelerinden üst düzey diplomatların Suriye'de kurulacak yeni hükümetin azınlık haklarını gözetmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardıklarını” duyurdu.
Blinken, azınlık haklarını koruyan ve “terörist gruplar için bir üs” olarak hizmet etmekten kaçınan kapsayıcı ve temsili bir hükümet ihtiyacının altını çizen ortak bir bildiri üzerinde anlaşmaya varıldığını belirtti.
ABD HTŞ ile doğrudan temas kurdu
Blinken ayrıca, ABD'li yetkililerin HTŞ grubuyla doğrudan diyaloğa geçerek bu ve diğer gruplardan 2012 yılında Suriye'de kaçırılan Amerikalı gazeteci Austin Tice'ın bulunmasına “yardımcı olmalarını” istediklerini açıkladı.
Blinken, Washington'un Suriye'nin siyasi geçiş sürecine ilişkin beklentilerini “çeşitli aktörlere” ilettiğini de sözlerine ekledi.
Ürdün'ün Akabe kentinde düzenlenen toplantıya Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar'dan temsilciler katıldı. Toplantıya Rusya ve İran çağrılmadı.
Arap diplomatlar, seçimlerin ve yeni bir anayasanın önünü açacak barışçıl ve kapsayıcı bir siyasi geçiş sürecini savunan ayrı bir bildiri yayınladı.
Reuters'a göre, görüşmeler sırasında Arap yetkililer Türkiye'den bu hedefleri desteklemesi ve Suriye'nin mezhepsel çizgilerle bölünmesini engellemesi konusunda güvence istedi.
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra Axios portalına konuşan üç İsrailli yetkili, İsrail ve Ürdün'ün cuma günü Suriye'deki durumla ilgili koordinasyon sağlamak amacıyla gizli görüşmeler yaptığını bildirdi.