Sabah gazetesinin haberine göre, ihalesi yapılacak ve Türkiye genelinde uygulanmaya başlanacak olan BİOSİS, yükümlülerin elektronik cihazları üzerinden takip edilmesini sağlayacak.

Whatsapp artık internetsiz kullanılabilecek! Whatsapp artık internetsiz kullanılabilecek!

Yapılan açıklamalara göre, yeni sistem sayesinde denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulanması daha da kolaylaşacak. Şu anda kullanılan 4 alanda (konutun terk edilmemesi, belirlenen yerlere gitme, alkol kullanımı ve mağdur koruma) ünite kullanımı bulunuyor ancak elektronik izleme kapasitesi sadece 3 bin kişi ile sınırlı. BİOSİS'in devreye alınmasıyla birlikte, 300 bin kişinin elektronik takibi mümkün hale gelecek.

Yükümlülerin rızası alınarak kendi elektronik cihazlarına sistem yüklenecek. Biyometrik doğrulama yöntemleri ve GPS özellikleri kullanılarak takip yapılacak. Bu sayede saha personeline gerek kalmayacak ve yükümlülerin konumları ve biyometrik verileri istenildiği anda kolaylıkla tespit edilebilecek.

Sistem ayrıca, belirli bir bölgeye girmeme veya belirlenen bölgeden çıkmama yükümlülüğü olanlar için de etkili olacak. Elektronik cihazları üzerinde kısıtlı bölgeyi görebilecekler ve herhangi bir ihlal durumunda sistem otomatik olarak uyarı verecek.

Bununla birlikte, uyuşturucu kullanma, bulundurma ve satma gibi suçlarla ilgili yükümlüler de sistemle takip edilebilecek. Bu yeni adımın, hem yükümlülerin hem de yetkililerin işlerini kolaylaştıracağı ve büyük oranda personel tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor. Kamu yararına çalışma konusunda yükümlünün yerinde olup olmadığını uzaktan kontrol etmek artık mümkün olacak, böylece polis merkezine gitme zorunluluğu da ortadan kalkacak.